Полицаите без правила за работа и почивки

Снимка: Булфото
На един от полицейските протести бе издигнат плакат, който ясно показва състоянието на  правно-нормативната дейност в МВР.

Върховният административен съд окончателно отмени наредба

Вътрешният министър трябва да издаде нова наредба, а засегнатите могат да съдят МВР

Няма финансова обосновка 

Състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени действащата от 1 януари 2021 г. наредба за работното време, дежурствата и почивките в МВР. Решението на 5-членния състав, председателстван от шефа на ВАС Георги Чолаков, е окончателно.   

Наредбата бе атакувана с две жалби – на редовия полицай от Трето столично РПУ Владимир Алексиев и на Синдикалната федерация на служителите в МВР - най-големият профсъюз във вътрешното ведомство. Тя бе приета в края на 2020 г., когато с промени в Закона за МВР  отпаднаха ненормираният работен ден и компенсациите с допълнителни дни платен отпуск за часове труд над установеното работно време.

Според магистратите от ВАС мотивите за промени в Закона за МВР не могат да важат и за приемането на този подзаконов нормативен акт. Съдиите приемат доводите на жалбоподателите, че наредбата е приета без обосновка за очакваните финансови резултати, без да се знае какви са средства са необходими за прилагането й, липсва и анализ за съответствието й с правото на ЕС.

Вътрешният министър сега трябва да издаде нова наредба, но по-важната последица от решението на ВАС е, че полицаи, които се смятат за ощетени от действието на отменения нормативен акт, могат да предявят искове срещу МВР по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право