На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Полицаите готови за ежедневни протести по време на Председателството

Сериозен отговор на издигнатите преди около 4 месеца искания от полицейските синдикати няма и е съвсем нормално да продължим да упражнява правото си на протест. Това заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов по БНР.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов постави акцент върху предприетите действия за подобряване на социално-битови условия за работа на служителите във вътрешното министерство. Той даде пример с отделените 39 милиона лева допълнително, получени от служителите, като 11 милиона лева са отделени за постигнати добри резултати, а 10 милиона лева са дадени допълнително за специфични служебни дейности.

В отговор Валентин Попов подчерта, че той и неговите колеги настояват за повишаване на заплатите, за спешни промени в Закона за МВР и за създаване на нов закон от следващата година. По тези три искания на 7-те синдиката на служителите в МВР единствено по отношение на измененията в Закона за МВР са предприети промени, които позволяват на униформените служители в министерството да вземат пари за униформа, които не са били получавани, по неговите думи „с години“.

“На нас не ни остава нищо друго и ние ще ги продължим (протестите – бел. на ред.). Не, ние не прекаляваме. Прекалява държавното ръководство с неглижирането на нашите искания. Прекалява държавното ръководство с една сума от 55 милиона лева, цитирана от държавни мъже на високи позиции. Защото тази сума от 55 милиона е крайно недостатъчна на фона на това, което ни очаква през следващата година. През следващата година ни очакват 6 месеца Председателство на Съвета на Европейския съюз. И извинявайте, но за да отговорим на това предизвикателство в София ще бъдат командировани стотици, а може би и хиляди колеги от страната”, обясни Попов.

Според него ръководството на министерството и държавата отказва да чуе искането на синдикатите за увеличение на заплатите тази година, а обещаната сума за следващата е крайно недостатъчна.

“Това е основната причина ние да сме днес на протест и най-вероятно тези протести ще продължат. Ще отбележим, както вече сме споменали, празниците на Национална полиция, на Гранична полиция и за наше огромно съжаление – с надеждата това да не се наложи го казвам – но сме готови да продължим протестите след поемането на Председателството на Европейския съюз от България и тогава те ще бъдат ежедневни”, каза синдикалистът.

Зам.-министър Балабанов увери, че ръководството на МВР започва преговори със синдикатите и очаква те да предложат как диференцирано да бъдат разпределени средствата от 55 млн. лв., за да може те да достигнат в по-голяма степен до служителите, които са изложени на риск в най-голяма степен и са най-силно изложени на природните условия.

“Нека те да получат 15%, както те желаят. Но разпределянето на парите на калпак първо считам, че е погрешно и второ считам, че ще има служители, които действително заслужават тази сума и ще има служители, които ще получат и два процента. Това какви ще са вариантите – ще дадем право на синдикатите да предложат”, каза зам.-министърът.

 

 

Балабанов коментира и предлаганите поправки в законодателството, които да позволят включването на армията като част от охраната на обществен ред и в конкретни операции срещу престъпността, като подчерта, че това се налага при издирването на особено опасни престъпници и във връзка с тероризма.

Нищо по-нормално няма в света армията да бъде в помощ на полицията в определени ситуации – заплаха от тероризъм, масови безредици, охрана на границата, която и сега в момента се осъществява от съвместни патрули между МО и МВР, така че нека оставим законодателят да помисли много добре и да прецизира и в крайна сметка да получим едно много добро изменение, което ще работи в бъдеще…Аз си мисля, че МВР има достатъчно сили, средства и ресурс, за да осъществи един добър обществен ред по време на Председателството. А това дали ще има военни униформи по улиците е въпрос на по-високо политическо ниво, заключи по темата зам.-министърът на вътрешните работи.

Синдикалният лидер Попов изрази опасения от приемането на предложението за изменение и допълнение на Закона за МВР по отношение на минималния числен състав на пожарникарите в един екип, което предвижда в населени места с под 5000 жители минимума на служителите в противопожарната служба да е двама, а не трима души. Той попита риторично:

Може би в населените места с под 5000 души температурата на пламъка е по-ниска? Или отделените газове при горенето са по-малко токсични? Или живота и здравето на тези колеги там е по-евтино?

Попов подчерта, че след две години, които той определи като „проспани от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и политическото ръководство на МВР, се опитваме да спасим малките противопожарни, като се връщаме към състави на екипите в тях от по двама души, което означава да се застраши живота и здравето на тези служители.

Според зам.-министър Балабанов опроверга тези твърдения и изрази абсолютно несъгласие с твърдението, че ще има екипи от двама души. Той застана зад позицията, че трима души минимум са необходими за обезпечаване на нормалния процес на пожарогасене.

Той допълни, че ангажименти в тази насока имат и кметските управи и подчерта ролята на екипите от доброволци:

Ние имаме над 3000 доброволци в нашата страна вече, 80% от които вече са обучени и ще помагат на тези екип, така че чувството за сигурност в населението ще се засилва все повече и повече.

Балабанов увери, че туристическият сезон в курорти като Пампорово и Банско няма да бъде провален, че ще бъдат командировани служители за обезпечаване сигурността на туристите и че се провеждат срещи с кметовете на такива райони и с управителите на хотели, които се очаква да поемат своята отговорност за връзка с туристическия сезон.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.