Полицаите готови за ежедневни протести по време на Председателството

Сериозен отговор на издигнатите преди около 4 месеца искания от полицейските синдикати няма и е съвсем нормално да продължим да упражнява правото си на протест. Това заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов по БНР.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов постави акцент върху предприетите действия за подобряване на социално-битови условия за работа на служителите във вътрешното министерство. Той даде пример с отделените 39 милиона лева допълнително, получени от служителите, като 11 милиона лева са отделени за постигнати добри резултати, а 10 милиона лева са дадени допълнително за специфични служебни дейности.

В отговор Валентин Попов подчерта, че той и неговите колеги настояват за повишаване на заплатите, за спешни промени в Закона за МВР и за създаване на нов закон от следващата година. По тези три искания на 7-те синдиката на служителите в МВР единствено по отношение на измененията в Закона за МВР са предприети промени, които позволяват на униформените служители в министерството да вземат пари за униформа, които не са били получавани, по неговите думи „с години“.

"На нас не ни остава нищо друго и ние ще ги продължим (протестите – бел. на ред.). Не, ние не прекаляваме. Прекалява държавното ръководство с неглижирането на нашите искания. Прекалява държавното ръководство с една сума от 55 милиона лева, цитирана от държавни мъже на високи позиции. Защото тази сума от 55 милиона е крайно недостатъчна на фона на това, което ни очаква през следващата година. През следващата година ни очакват 6 месеца Председателство на Съвета на Европейския съюз. И извинявайте, но за да отговорим на това предизвикателство в София ще бъдат командировани стотици, а може би и хиляди колеги от страната", обясни Попов.

Според него ръководството на министерството и държавата отказва да чуе искането на синдикатите за увеличение на заплатите тази година, а обещаната сума за следващата е крайно недостатъчна.

"Това е основната причина ние да сме днес на протест и най-вероятно тези протести ще продължат. Ще отбележим, както вече сме споменали, празниците на Национална полиция, на Гранична полиция и за наше огромно съжаление - с надеждата това да не се наложи го казвам – но сме готови да продължим протестите след поемането на Председателството на Европейския съюз от България и тогава те ще бъдат ежедневни", каза синдикалистът.

Зам.-министър Балабанов увери, че ръководството на МВР започва преговори със синдикатите и очаква те да предложат как диференцирано да бъдат разпределени средствата от 55 млн. лв., за да може те да достигнат в по-голяма степен до служителите, които са изложени на риск в най-голяма степен и са най-силно изложени на природните условия.

"Нека те да получат 15%, както те желаят. Но разпределянето на парите на калпак първо считам, че е погрешно и второ считам, че ще има служители, които действително заслужават тази сума и ще има служители, които ще получат и два процента. Това какви ще са вариантите - ще дадем право на синдикатите да предложат", каза зам.-министърът.

 

 

Балабанов коментира и предлаганите поправки в законодателството, които да позволят включването на армията като част от охраната на обществен ред и в конкретни операции срещу престъпността, като подчерта, че това се налага при издирването на особено опасни престъпници и във връзка с тероризма.

Нищо по-нормално няма в света армията да бъде в помощ на полицията в определени ситуации – заплаха от тероризъм, масови безредици, охрана на границата, която и сега в момента се осъществява от съвместни патрули между МО и МВР, така че нека оставим законодателят да помисли много добре и да прецизира и в крайна сметка да получим едно много добро изменение, което ще работи в бъдеще…Аз си мисля, че МВР има достатъчно сили, средства и ресурс, за да осъществи един добър обществен ред по време на Председателството. А това дали ще има военни униформи по улиците е въпрос на по-високо политическо ниво, заключи по темата зам.-министърът на вътрешните работи.

Синдикалният лидер Попов изрази опасения от приемането на предложението за изменение и допълнение на Закона за МВР по отношение на минималния числен състав на пожарникарите в един екип, което предвижда в населени места с под 5000 жители минимума на служителите в противопожарната служба да е двама, а не трима души. Той попита риторично:

Може би в населените места с под 5000 души температурата на пламъка е по-ниска? Или отделените газове при горенето са по-малко токсични? Или живота и здравето на тези колеги там е по-евтино?

Попов подчерта, че след две години, които той определи като „проспани от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и политическото ръководство на МВР, се опитваме да спасим малките противопожарни, като се връщаме към състави на екипите в тях от по двама души, което означава да се застраши живота и здравето на тези служители.

Според зам.-министър Балабанов опроверга тези твърдения и изрази абсолютно несъгласие с твърдението, че ще има екипи от двама души. Той застана зад позицията, че трима души минимум са необходими за обезпечаване на нормалния процес на пожарогасене.

Той допълни, че ангажименти в тази насока имат и кметските управи и подчерта ролята на екипите от доброволци:

Ние имаме над 3000 доброволци в нашата страна вече, 80% от които вече са обучени и ще помагат на тези екип, така че чувството за сигурност в населението ще се засилва все повече и повече.

Балабанов увери, че туристическият сезон в курорти като Пампорово и Банско няма да бъде провален, че ще бъдат командировани служители за обезпечаване сигурността на туристите и че се провеждат срещи с кметовете на такива райони и с управителите на хотели, които се очаква да поемат своята отговорност за връзка с туристическия сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България