НФСБ ще гласува против решението за преговори за F-16

Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Полицаи: Горанов гласи грандиозна измама

На думи увеличават парите за МВР и армията, а на практика служителите им нищо не получават 

 

В суматохата преди президентските избори финансовата парламентарна комисия одобри законопроекта за бюджет 2017 за държавното обществено осигуряване.

Чуйте по този повод един коментар:

“С този законопроект финансовият министър Горанов гласи грандиозна измама на българските военни и полицаи, а също и на данъкоплатците, които късат за издръжката им от залъка си. Времето, в което това става, не е избрано случайно – докато вниманието на хората е погълнато от предизборните дебати, измамата минава незабелязано”.

Звучи, сякаш го казва Корнелия Нинова или Радан. Но не става дума за политическа крамола.

Представители на полицейските синдикати посетиха редакцията, за да изразят пред “Труд” тревогата си от “поредната законотворческа шашма”, която ощетява пазителите на реда.

В какво се състои измамата според тях? Пръв взема думата И. П., който е разследващ полицай*:

“Всички вестници и телевизии съобщиха, че правителството увеличава парите за сектор “Отбрана и сигурност”. Но какво става в действителност? От 1 януари 2017 г. Горанов увеличава с 20% осигурителната вноска за фонд “Пенсии за лицата по член 69”, т.е. за служителите на МВР, МO, НСО, разузнаването и пожарната. По данни от НОИ за 2014-2015 г. наличните във фонда пари са достатъчни за тия пенсионери, които бяха около 72 000 досега, но постепенно намаляват. Въпреки това Горанов вдига вноската и – какво се получава? Сега моята осигуровка е 54,8% върху заплатата. С повишението от 20% тя ще стане 74,8%, плюс 10% данък общ доход – това прави вече 84,8%. На всеки 184 лв. и 80 ст., да кажем, ми вземат 84 лв. и 80 ст. – значи почти половината ми вземат от това, което трябва да ми се даде като заплата! То изобщо не стига до мен, пращат го в Националния осигурителен институт (НОИ). Заплатата ми си остава същата, само осигуровката се увеличава, но базата е същата – 375 лв., както досега. Така хем продължават да държат осигурителния ми доход нисък, хем вкарват в НОИ едни огромни осигуровки, които, както разбираме, не са необходими. Те са 107 млн. лв. за МВР, ние ги изчислихме. И за МО са още толкова. Тия пари изобщо няма да минат през МВР, те директно ще отидат от Министерството на финансите (МФ) в НОИ.

Следователно министър Горанов не дава 107 млн. лв. на МВР, а на НОИ. А при това се очаква от “тъпите” полицаи да се зарадват на предизборния подарък!”

Дали е така?

На стр. 52 от мотивите, с които Министерският съвет одобрява решението на Горанов, пише следното:

“Увеличените приходи от осигурителните вноски на лицата по чл. 69 ще покриват разходите за пенсии на настоящите военни пенсионери. Ефектът върху приходите на данък обществено осигуряване (ДОО) е допълнително 215,7 млн. лв.”

Но разследващият полицай е гневен:

“Да, писмено правителството обещава, че ще даде 215 млн. лв. на полицията и армията. Но тези пари няма да дойдат при нас! Това е измамата! Тупат се в гърдите, че са увеличили парите на МВР и МО, а фактически не ги увеличават и със стотинка! Вместо това насочват 215 млн. лв. в НОИ. Горанов удря с един куршум два заека – хем кърпи дупки в НОИ, хем се хвали, че дава пари за сигурността на гражданите”.

Не е ли в повече полицейският гняв? Като прие проекта за бюджет, правителството обяви над 800 млн. лв. увеличение за сектор “Отбрана и сигурност” за 2017 г. Нима не са доволни синдикалистите?

“Че от какво да сме доволни? – пита Г. М., оперативен работник по криминална линия. – Обявяват 800 милиона, но не казват за какво. 215 млн. лв. от тях се разбра за какво са – само за осигуровки! Кой човек в света е облаган някога с 85% данъци! Кой, освен българския служител по сигурността?! Като добавиш ДДС-то – 20%, то става общо над 50% от дохода! Кой полицай или военен в света взема по-малко от половината от това, което му се дава, за да върши работа, защото другото му го взема държавата?! Само българският, аз за друг не знам. Вие знаете ли?”

Не знаем. Оперативният работник добавя:

“Ние от полицията и армията годишно вкарваме по около 800 млн. лв. осигуровки в държавния бюджет, от тях 420 млн. лв. са от МВР. Ние плащаме двойни и тройни осигуровки в сравнение с другите граждани. Първо, защото сме осигурени на цялата сума, а не вземаме пари в плик, както други от работещите хора са принудени. И второ, защото нашите осигуровки са безумно високи в сравнение с други.”

Това добре. Обаче бива ли на младите парите за пенсионерите да им се свидят?

Отговорът е сърдит:

“А кой ви каза, че пари за пенсии не ни се дават? Колеги, с които довчера сме работили рамо до рамо, сега се нуждаят от тях. А утре ще бъдем на тяхно място. Но м.г. увеличиха парите за тях. И казаха, че са напълно достатъчно. Пенсиите имат таван – 910 лв., и това е. Аз вземам 1500 лв. – заплата от най-високите в МВР. 85% от нея ще внасям за пенсия – със стотици левове повече, отколкото бих могъл да взема като пенсионер. Защо? Да не би да сме много богати? При това пенсионерите намаляват. Ще намаляват още, тъй като съставът на МВР и МО се смалява. А ние, работещите, отчаяно се нуждаем от финансово и материално осигуряване. Сами си купуваме дрехи, кубинки, консумативи. Заради ядовете и ниските заплати все по-малко млади хора идват при нас. Стартовата заплата на полицая е 610 лв., а минималната – 420. Приравняват го с метачка, която не умее да чете! Прословутото увеличение не осигурява средства даже и за пенсионерите, които щяха да назначават срещу жълти стотинки за пазачи на границата! Има само за нашите заплати. За нищо друго няма. И за нови кадри!”

По подобен начин разсъждава и А. А., граничен полицай:

“Няма логика при тази криза в сигурността да се опитваш чрез полицаите да кърпиш дупките в общественото осигуряване с над 800 млн. лв. годишно. Като искаш да дадеш на НОИ – дай, но не лъжи хората, че ги даваш на нас! Народът си мисли: леле, колко много пари дават на МВР! И ще ни пита догодина: “Къде са? Защо при 200 млн. лв. повече пак нямате достатъчно коли, бензин и полицаи – по селата и по границата?! Некадърници, неблагодарници!” Малцина знаят истината, тя е в сакралния член 12: една обща сума за ведомството – 1,126 млрд. лв. за 2016 г., и друга – 1,233 млн. лв за 2017 г. Разликата отива за осигуровки. Остават 15-16 млн. лв, които дават на МВР реално, но неясно за какво – те кой от проблемите по-напред да решат? Ще се изхарчат вероятно и те за перо “персонал” – винаги там са увеличенията и основните разходи.”

И министър Румяна Бъчварова изглежда нещастна.

“Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите, и числеността на състава не са достатъчни. Не стигат 3-4 хиляди полицаи, но нямаме бюджет за тях”, проплака тя.

Доволни ли са от това единомислие синдикатите?

“Тя, изглежда, не разбира какво става – казва граничният полицай. – Но Горанов главно нас ни прави на глупаци. А и гражданите също. Той казва на всеки от тях: “Ако искаш услуга “Сигурност”, дай 100 лв. за заплати на полицаите, но дай и 80 лв. за осигуровки, че ни трябват още и не питай защо.” А на нас ни казва: “Приоритетът е сигурността – да не изнасилват бабите по селата, да не превземат каналджиите границата! Ето ви нула пари за това!” След което гражданите се сърдят на нас – че още им искаме, че сме некадърни и алчни.”

И така – законодателният процес продължава. Скоро бюджетът ще влезе в пленарната зала.

 

* Полицаите предпочитат имената им да бъдат отбелязани с инициали, тъй като неведнъж, докато се борят за правата си, стават обект на “гонки по служба”, биват понижавани, премествани и даже уволнявани.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. „И министър Румяна Бъчварова изглежда нещастна.Много е трудно в тези условия да се работи. И ресурсите, и числеността на състава не са достатъчни. Не стигат 3-4 хиляди полицаи, но нямаме бюджет за тях”, проплака тя.“ Нещастна и ограбена,напъдена Бългерия.

 2. баси тез полицейски сметки… и 300 лева заплата са много за толкоз акъл…

  1. „Кой човек в света е облаган някога с 85% данъци! Кой, освен българския служител по сигурността?! Като добавиш ДДС-то – 20%, то става общо над 50% от дохода!“ Ако някой от протестиращите полицаи-умници ми покаже фиш с начислено 20% ДДС ще му подаря годишната си заплата! Тези абдали не правят ли разлика между ДОО – което е осигуряване и ДДС – данък добавена стойност. Каква добавена стойност имат в заплатите си, че да ги облагат? Добавена глупост имат само в главите си, в които и без това друго няма!

 3. Горанов смята, че всички освен него са глупаци. Така смятат всички, които от Нищо сганаха Министри.

 4. Тов дава обяснения за загубата на изборите от ГЕРБ, както и защо сеналожи да лъжат за да не мине реферандума.

 5. Напълно вярно е всичко което е изложено в статията, за съжаление пак хората са губещите, но докога ще търпим да ни лъжат?

 6. То самото назначение на семпло момче като Горанов за финансов министър е грандиозна измама –

 7. Хвърляйте шапките колеги, самите вие нямате представа колко работа ви чака в цивилния живот и бизнеса ще ви приеме, защото липсват кадри за работа. От няколко месеца не работя за МВР и съм спокоен за бъдещето си.

 8. Няма ли кой да го гръмне това недоразумение Горанов?

 9. Същото е и с парите за дрехи. Дават 400лв., а вземаш 300лв., защото парите за дрехи ги дават към заплатите, и ги облагат с по-голям данък

 10. И тука лъжат журналистите!Това са измислени личности-разследващ полицай, криминалист ,граничен и не знам си какъв!Този който вземал1500лв от най големите заплати в МВР пък му спирали, не знам колко си за осигуровки и данъци!Лъжа!1500 чисто вземат!Данъците и осигуровките ги е платила държавата и този взема чисто 1500!Кого лъжете?!На 184лв 84% нито е 84лв нито е половината!Като ги пишете тези глупости представяте ли си ,че хората ще ги четат без да пресмятат а?!Пак платени комунисти прозират тук1

  1. Браво Пенчо! И аз точно това забелязох, включително начисленото в заплатата им ДДС.

 11. Прасетата от свинефермата герб крадат десетки милиарди всяка година, не просто милиони. За това парите изчезнаха, потънаха в разни банкови и офшорни сметки. А народа гладува.

  1. велемирке, пак ли пърдиш през устата? Айде марш, че овоня орталъка!

 12. пенчо пенчев , ти направо не прозираш , а си личи , че си гербераст – приятел , роднина или заблуден привърженик на герберастите , а влизайки в твоя тон , няма да сбъркам ако те определя като фашист .

 13. Куц пирате, това, че не можеш да получиш правилния отговор на 2+2 си личи по политическата ти ориентация. Защо не коментираш сметките, които е направил Пенчо? ЗАЩОТО СА ВЕРНИ и доказват лъжата на „протестиращите“. А за платените комунисти никой не е уточнил, че са българи. Доста братушки пишат тук, като почти успяват да минат за нашенци. Но само почти, де!

 14. А защо г-н Горанов не каже, колко пари влизат в бюджета от МВР – глоби,такси и т.н.

 15. В бюджета на МВР не влиза нищо от глоби,такси и т.н.Тези средства отиват в републиканския бюджет.

 16. Ченгетата взимат повече от лекари с 10 годишен стаж.
  Загубена държава.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.