Полицаи и финансисти стават програмисти

Специалисти от различни области се преквалифицират и започват да търсят работа в сектор информационни технологии. По данни на компанията за подбор на кадри Minds Technologies най-често желаещите да направят смяна на кариерата са на административни позиции, работят в кол-ценрове, полицията, логистици са или икономисти и финансисти.

От 6 месеца до една година отнема подготовката на кадър за влизане в сектора като от Minds съветват желаещите да се подготвят поне година да се обучават и да инвестират в себе си, за да могат да заемат добри позиции.

Най-често се започва като т.нар. специалисти по качеството, които тестват програми и продукти. По-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици.

България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа за 2015 г. според класация на European Outsourcing Awards (Европейските аутсорсинг награди).

minds_technologies-infographic-01

По данни на АЧИ отбелязваме ръст от 15% на завършилите IT специалности във висши учебни заведения за последните три години (2013-2016г.) Дългосрочната държавна стратегия за насърчаване обучението на софтуерни специалисти планира обучаването на 30 000 такива кадри за 15 години. Заложен е и 80% ръст на приема във висши учебни заведения, които обучават кадри в сферата на информационните технологии.

minds_technologies-infographic-02

Страната ни има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти/.

minds_technologies-infographic-3-01

 

„Образованието и националната стратегия са от ключова роля дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинация, междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификация на кадри. Има много сектори, в които перспективите за развитие намаляват и е нормално служителите да се пеориентират. Ние стратираме специални програми, които да им помогнат в този процес.“ коментира Петър Данчев, управител на Minds Technologies.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика