Кралски особи ритат трона в името на любовта

Десетки арестувани при антиправителствени протести в Казахстан

Кристалина Георгиева: Икономическият ръст на Китай ще бъде по-малък от очакваното

Марсилия до дъно

Караянчева за прекратения Луковмарш: Антисемитизмът, расизмът и ксенофобията нямат място в обществото ни

Черногорец издигна 6-тонен пилон с най-голямото българско знаме в София

Владислав Горанов: Ако погледнем числата, държавата се развива изключително успешно

Японските власти пуснали 23-ма пътници от „Даймънд принсес“, без да ги проверят за коронавирус

Външно министерство: Провеждането на Луковмарш бе предотвратено благодарение усилията на българските власти

Шефът на „Райънеър“ иска по-щателни проверки на мъжете мюсюлмани по летищата

Франция започна закриването на най-старата си АЕЦ

Луковмарш не се проведе

Коронавирус и в Обединените арабски емирства

Военнослужещи унищожиха невзривени боеприпаси, открити край Чепинци

Подновяват „Луцифер” за шести сезон

Полицаи обучават пенсионери в Монтана за борба с телефонните апаши

Нова измамна схема сред пенсионерите въртят банди телефонни апаши у нас, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Вместо да искат от името на полицията пари от баби и дядовци, изпечените мошеници се представят за банкови инспектори и предлагат на възрастните хора изгодни кредити.

За да получат заеми с ниски лихви обаче, престъпниците убеждават жертвите си да платят минимални суми за откриване на „кредитни досиета”.

Сценарият на новата измама бе разяснен на белокосите граждани от полицейския инспектор Тихомир Ячков в пенсионерския клуб „Надежда” в областния град.

Всеки месец служителите на МВР в Монтана ще организират в клуба срещи и под формата на беседи ще запознават възрастните хора с престъпления, на които могат да станат жертви, ще отговарят на въпросите им и ще търсят заедно с тях решения на проблеми, свързани със сигурността им, заявиха от Областната дирекция. Въпреки новата схема на „ало апашите” в региона продължават и опитите на мошеници да прибират пари с призива „Дайте пари на полицията, да залови група измамници!”.

„Телефонните измами се извършват с обаждане на стационарен телефон и по-рядко на мобилен. МВР търси съдействието от гражданите, за да получи информация за извършители или жертви на престъпления, но никога не иска от хората техните спестявания и пари, за да залови престъпниците”, обясни младши инспектор Светлин Страшимиров.

Полицаите призоваха възрастните хора да не пускат в дома си непознати. Престъпниците често ги убеждават, че трябва да влязат в жилището им, защото имали уговорка с друг член на семейството или съседи, за да огледат за бъдещ ремонт или по друга причина. Озовали се в чуждо жилище обаче, крадците лесно правят поредния си удар.

Измама може да бъде извършена и ако пенсионерите предоставят на непознати личните си карти и неочаквано се окажат „собственици” на хотели, фирми и недвижими имоти с големи задължения, предупредиха пазителите на реда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.