Полицаи погнаха с лютив спрей гръцки пенсионери

Гръцката полиция използва лютив спрей в опит да разгони пенсионерски протест в столицата Атина, свикан от комунистическата опозиция срещу орязването на средствата за възрастни хора, предаде АФП. Хиляди пенсионери се отзоваха на призива и поеха на марш срещу резиденцията на левия премиер Алексис Ципрас.

Група от тях се опита да пробие полицейския кордон около сградата, докато други се опитваха да преобърнат автобус на органите на реда. В отговор униформените използваха лютив спрей, но не успяха да разпръснат недоволните граждани.

В бърза реакция Никос Тоска, министър на защитата на гражданите, пое отговорност за насилието и обяви забрана за използването на всякакъв вид сълзотворен газ срещу протести на пенсионери и работници.

Партията на Ципрас СИРИЗА често критикуваше подобни действия, докато бе в опозиция по време на масовите демонстрации срещу изискванията на международните кредитори.

В понеделник гръцките пенсионери издигнаха лозунги като “Не можем да живеем с 400 евро” и “Нека богатите платят за кризата”. Бунтът на възрастните гърци избухна след 15 последователни съкращения на пенсиите им с 25 до 55%. Според статистиката 60 на сто от пенсионерите получават под 700 евро месечно. Много от тях твърдят, че цели семейства разчитат на тези пари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа