Полицаи пребили контрабандист и отмъкнали бус пълен с цигари

Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе на 13 юни (вторник) искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо полицейските служители Петър Атанасов (на 32 г.) и Стефан Модев (на 43 г.), които са привлечени като обвиняеми за грабеж на микробус с 37 500 кутии цигари без бандерол.

Двамата служители на реда от "Криминална полиция" и "Общинска полиция" може да се озоват от 5 до 15 години в затвора и бъде конфискувано половината им имущество - това е наказанието, предвидено от законодателя по повдигнатите им обвинения за грабеж в големи размери като съизвършители и в съучастие за престъпление по чл. 199 ал.1 във връзка с чл.198 ал.1 и във връзка с чл.20 от Наказателния кодекс.

При съвместни действия на следователи от Окръжна прокуратура-Пловдив и служители от дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР са събрани достатъчно доказателства за това, че на 27 май в района на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив двамата обвиняеми, които били с цивилни дрехи, с употреба на сила и заплашване - поставяне на белезници, нанасяне на удари, впоследствие връзване с т.нар. "свинска опашка", са отнели от владението на българския гражданин Е.Х. микробус "Фолксваген", натоварен със 75 мастербокса (37 500 кутии) цигари без акцизен бандерол, както и мобилен телефон.

След като прехвърлили контрабандните цигари в своя автомобил служителят от отдел "Криминална полиция" към Областна дирекция на МВР-Пловдив Петър Атанасов и колегата му от "Общинска полиция"-Пловдив Стефан Модев зарязали микробуса. До момента са извършени множество процесуално-следствени действия - разпити на свидетели, претърсване и изземване, огледи, назначени са експертизи, както и са открити и приобщени по делото отнетия микробус и част от мастербоксовете.

Иззети са и други вещи, като веществени доказателства, сътносими към обвинението спрямо двамата, които са задържани в следствения арест за срок от 72 часа. "Ситуацията е изключително неприятна, защото уронва престижа на службата и смачква самочувствието на криминалистите. Но това индивидуални действия, които нямат нищо общо със службата. Всеки ще си носи последствията. В този смущаващ момент служителите трябва да стиснат зъби и да продължат напред, а не да чувстват вина за неприятния инцидент", коментира началникът на отдел "Криминална полиция"-Пловдив Атанас Илков.

В деня на обира Стефан Модев бил в болнични, а преди това дълго време отсъствал от работа заради операция на крака. С Петър Атанасов се познавали от съвместната им работа във Второ РУ на МВР-Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право