Полицаят, заловил банда иманяри, пред "Труд": Единият ми каза, че рови за съкровища от 12-годишен (СНИМКИ)

Бургаската полиция залови група иманяри от квартал "Сарафово" . Тримата предложили древни статуетки на полицай под прикритие. Поискали му по 10 000 евро за всяка. Тепърва ще се разследва откъде са изкопани артефактите и каква е стойността им.

Единият от иманярите ми каза, че рови за съкровища от 12-годишен. Това значи, че е потомствен иманяр. Вероятно и баща му, и дядо му са го учили на "занаята". Довериха ми се, показаха ми антиките и поискаха по 10 000 евро на статуетка и по 300 евро на монета. Това разказа пред "Труд" полицаят, заловил групата от трима души край квартал "Сарафово".

Полицаят под прикритие се запознал с единия от иманярите - Станимир. На кафе в Бургас Станимир му предложил монета на Лициний и му поискал 300 евро. "Купувачът" казал, че ще я вземе, но се интересува от по-едри неща. По време на срещата мозъкът на групата и баш-иманярът - Александър стоял наблизо и наблюдавал какво се случва. Със северняшкия си акцент и скъпарско облекло, с което дошъл на срещата, полицаят успял да ги заблуди.

На втора среща, вече в квартал "Сарафово", двамата авери му показали и три статуи, изключително красиви. Едната изобразявала Атлас, втората кон, а третата - ваза-урна. На срещата присъствала и жената на Станимир Неселчев, руска гражданка. Именно тя предложила статуята с коня. Обяснили, че за трите искат по 10 000 евро.

Полицаят под прикритие се съгласил и се уговорили кога ще им занесе парите. В момент, в който тримата тръгнали, полицаите засекли возилото им - зелена "Опел Корса", и ги задържали. При претърсването в дома на Александър са били открити 250 римски монети и плочки от находки на сгради, от разкопките, които от няколко години се правят в квартала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право