Полицаят, прострелял бандит, може да не получи обвинение

Бандитът е бил прострелян на улицата, докато се опитвал да избяга.

Наблюдаващият прокурор още преценява дали има нарушение на Закона за МВР

Полицаят от 4 софийско Районно управление, прострелял беглец при преследване, може и да не получи обвинение. Той и колегата му са разполагали с описание на тримата бандити на около 18-годишна възраст, облечени със суичъри, които са извършили грабеж в района на кварталите „Лозенец“ и „Хладилника“. Това е престъпление, при което е упражнено насилие и отпада забраната от Закона за МВР полицаите да не употребяват оръжие срещу извършители на ненасилствени престъпления.

Раната на простреляния жител на „Ботунец“ е в горната част на тялото. Засега се смята, че полицаят е стреля три пъти – два пъти предупредително във въздуха и веднъж на месо. Но все още не са изяснени два въпроса. Първият е дали куршумът е стоп патрон, тъй като за някои модели пистолети на въоръжение в МВР, Съдебна охрана, армията и други служби няма производство на стоп патрони. Вторият въпрос е дали парчето олово или части от него са рикоширали от асфалта и променили траекторията си, докато полицаят се е целел в краката на беглеца, с цел да запази живота му. Изчислява се и от какво разстояние е стрелбата, тъй като между намерените 3 гилзи и първите капки кръв то е 100 метра.

Полицаят е на 33 години, има 7 години стаж, награждаван е многократно за добра служба от различни министри, съобщи шефът на СДВР Любомир Николов. Свидетелка на улицата го е чула 3 пъти да вика: „Стой! Полиция! Ще стрелям!“ След като прострелял беглеца, качил го сам в патрулката и го откарал нв близката „Токуда болница“.

Тъй като в случая почти напълно е изключено превишаване пределите на неизбежна отбрана, наблюдаващият прокурор трябва да реши:

1. дали да повдигне обвинение на полицая за немарливо изпълнение на професионалните задължения, довели до смърт; 2. дали да повдигне обвинение за причиняване на смърт при умишлено нарушение на Закона за МВР, защото в случая има евентуален умисъл при употреба на огнестрелно оръжие; 3. изобщо да не повдигне никакво обвинение, защото полицаят не е нарушил изискванията на чл. 87 от Закона за МВР, който дава право на полицаите да използват оръжие при задържане.

Очаквайте подробности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право