Полицията в инфобитка с телефонните измамници

Мащабна информационна кампания за противодействие на телефонните измами поде в пенсионерските клубове и в училищата в града и региона варненската полиция.

Стартът бе даден със среща между началниците на Първо РПУ гл. инспектор Атанас Михов, на отдел "Охранителна полиция" комисар Никола Панчев и на група "Противодействие на престъпления против собствеността" ст. инспектор Живко Костадинов и възрастни жители на централния район "Одесос".

Униформените ги запознаха с най-често срещаните сценарии, ползвани от мошениците по жицата. Масово те се представят като лекари, куриери, представители на ЕК или полицаи, за да отмъкнат пари от жертвите за спешни операции на близки, за получаване на ценен колет, за повишаване на пенсията или като помощ за залавяне на измамници.

Само през септември мними полицаи и доктори са отмъкнали от шестима варненски пенсионери и едно дете близо 115 000 лв. и бижута, сочи справка в сайта на Областната дирекция на МВР. Като цяло телефонните измами в региона намаляват, но за да се запази тази тенденция е нужна ефективна превенция, обясниха полицаите.

Те раздадоха на пенсионерите брошури с указания как да противодействат на мошениците и ги предупредиха, че длъжностни лица не могат да искат пари по телефона. Няма как и действащи полицаи да молят граждани да хвърлят пакети с банкноти през терасите си, какъвто е един от най-честно срещаните сценарии за измами, подчерта Михов. Кампанията продължава и ще обхване и най-малките населени места, уточниха от ОД на МВР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България