Полковник Димитър Кацаров - Спасителят в снега

Българската армия има една трета мисия, от която в много голяма степен зависи нормалният живот вътре в страната. Става дума за подпомагане на властта и местното население в критични ситуации, породени от природни бедствия и аварии. Тя се нарича “Принос към националната сигурност в мирно време”. За нейното изпълнение само в Сухопътни войски в постоянна готовност са 64 специализирани формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия и 2 групи за евакуация на населението. През миналата година помощ в тежки зимни условия и при потушаването на пожари са оказали 243 военнослужещи с 34 броя техника.

Това са спасителите с пагони. В Родопите с това звание и с тази голяма отговорност е натоварен 101-ви Алпийски полк. Дни и нощи наред през последната седмица неговият командир полковник Димитър Кацаров със своите подчинени води битка със снега. Той не спасява коли и премръзнали хора от канцеларията си в полка. Не праща други да ръководят тежката техника. На неговите заповеди и указания и на личното му присъствие разчитат както областната и общинските власти, така и стотиците туристи в Пампорово и другите курорти около Смолян. И най-вече местните хора от Смолян до Превала, от Превала до Стойките, до манастира “Св. Пантелеймон, и т.н. На военните разчитат и машините на почистващите фирми, когато закъсат в дълбокия сняг.

Спасителят в Родопите си има девиз. И той е “Там, където има воля, има път! Следва го като истински командир на полк, който пази славата на своите предци. Родопчани са благодарни на Българската армия, казва той. “Те я тачат, те я уважават. Защото родопчани 34 години повече бяха под турско робство, отколкото останалата част на България. Затова винаги населението е искало тук да има крак на български войник, да има военно присъствие, за да са спокойни и свободни.”

Десетгодишната му мечта алпийският батальон да стане полк се сбъдна преди малко повече от година. Така си беше казал “Когато изляза от редовете на армията, да си спомням с удоволствие как като лейтенант съм започнал службата си в полк и я напускам от полк.” И тук мисълта му не е само за казармата. Много по-широка и много по-дълбока. “След като това формирование го напълним със съдържание и след като придобием нови способности, полкът ще е изключително важен за Сухопътните войски и за националната сигурност на България и, разбира се, демографски и икономически -  за Смолян и цялата Смолянска област.” Така е. Както твърдят от по-старшия щаб интересът към служба при алпийците съвсем не е малък. Оттук и приносът на армията за демографията и икономиката в района.

А можеше да излезе от Смолян. И да отиде по-нагоре в кариерата и то с по-високо звание. Пред столицата предпочете службата в Родопите. Когато беше подполковик, избра по-трудния път до следващото по-високо звание. “Лично за мен удостояването ми със звание полковник не е било самоцел. Но мога откровено да кажа, че аз избрах по-трудния път - да създадем по-голямо формирование в Смолян, за да получа това звание. Още когато завършвах стратегическия курс на Военната ни академия през 2013 г., беше ми предложено от февруари 2014 г. да отида в Командването на Сухопътните войски на полковнишка длъжност. За мен по-лесният път беше тогава, но не ми беше целта да стана полковник. Прецених обаче стратегическата среда за сигурност, ако щете и пристрастието ми към Смолян, тъй като тук съм израснал, живял и в този град съм започнал офицерската си кариера.”

Командирът на българските алпийци е колкото суров, толкова и емоционален. Нарича своите подчинени златните момчета и момичета. А като заклет родопчанин, е в армията на гайдарите. Преди три години по време на прегледа на любителското художествено творчество в Смолян той се качи с гайдата на сцената. От дете обича родопската музика, но за първи път се представи пред публика. Възстановката на автентична родопска сватба, пресъздадена според вековна традиция, обра овациите на публиката и спечели националната награда.

Роденият в Смолян мъж е един от най-уважаваните хора в региона. Съпругата му е учителка, имат двама синове. Когато навърши 50 години, кметът Николай Мелемов му връчи “Златен плакет”. Обича да казва, че всички тук - директори, началници, кметове и областни управители сме нормални хора и си говорим нормално. Това, очевидно, е в основата на победите в Родопите. Уникално човешко взаимодействие между институциите, което е гаранция, че полковник Димитър Кацаров и неговите златни момчета и момичета ще излязат победители и в поредната битка с тежката зима.

 

Командирът на алпийците

Полковник Димитър Кацаров е роден на 6 февруари 1965 г. в Смолян. Завършил е Висшето военно училище “Васил Левски” във Велико Търново през 1987 г. - мотострелкови профил, Военната академия “Георги Ст. Раковски” през 2000 г. и нейния стратегически курс през 2013 г. Изпълнявал е длъжностите командир на взвод, командир на рота, началник-щаб на батальон, заместник-командир на батальон, заместник-командир на полк и началник на оперативно управление на бригада. През 2010 г. е назначен за командир на 101-ви алпийски батальон в Смолян. Със заповед на министъра на отбраната от 1 декември 2017 г. бе повишен в звание полковник и зае длъжността командир на 101-ви алпийски полк.

 

За него

Благодаря за свършеното

Той и неговите подчинени се справиха успешно, за което искам да им благодаря. На тях се пада всяка година най-много да работят, защото 101-ви полк е разположен в Смолян на една надморска височина, която предполага по-дълга зима. За това ще предложа на правителството да награди участниците в спасителните действия.

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната

 

Отлично подготвен офицер

Полковник Кацаров е отлично подготвен и изпълнителен офицер, който прекрасно познава работата си. Формированието, което командва, е добре подготвено и сглобено. Взаимоотношенията му с местната власт са отлични и полкът  не за пръв път оказва съдействие на населението в региона. Воините на Сухопътни войски са винаги там, където и когато има нужда от тях и вършат своята работа по най-добрия начин!

Генерал-майор Михаил Попов, командир на сухопътните войски

 

Този човек заслужава награда

Командирът на 101-ви Алпийски полк заслужава награда. Той е денонощно с нас в щаба в борбата със снежната стихия. Без армията сме загинали. Министърът и началникът на отбраната веднага се отзоваха. Хиляди благодарности към тях. Толкова сняг не сме имали. С постоянната си бойна готовност и висока дисциплина, с безрезервната си гражданска отговорност и отзивчивост, полкът се радва на всеобщо уважение и заслужена обществена подкрепа

Владимир Гърбелов, заместник-областен управител на Област Смолян

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети