Полковник стана свещеник

Вече ще извършва богослужение всяка седмица в храма на Военна академия

Бил е шеф на сигурността на информацията в МО

Свещеник полковник от запаса Йордан Божилов е назначен за ефимерий на храма “Св. Архангели” на Военна Академия “Георги Стойков Раковски”. От месец септември в него ще се извършва богослужение всеки понеделник, съобщи началникът на учебното озаведение генерал-майор Груди Ангелов.

Последната длъжност на свещеника в армията е директор на дирекция в МО, която се занимаваше със сигурността на информацията. Той е ръкоположен в дяконски чин иподякон Йордан Божилов по време на св. Литургия на 27 август 2017 г. в “Покров Богородичен” на Кремиковския манастир. Неговото свидетелство за изповед е подписано от иконом Николай Танев (предстоятел на храм “Покров Богородичен” в София), а е прочетено от архимандрит Василий. На литургията присъства и Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Йордан Живков Божилов е роден на 24 октомври 1960 г. в гр. Лясковец, Великотърновска област. През 1982 г. завършва Висшето народно военно училище “Васил Левски” в гр. Велико Търново и е произведен в звание инжинер-лейтенант. Служи в свързочния полк на Сухопътни войски в гр. Нова Загора, където командва телеграфен взвод и рота. През 1992 г. завършва Военна академия “Георги Раковски” и се установява със семейството си в гр. София.

След преместването си в София, по време на кризата на прехода у нас, със съпругата си забелязват, че има непълнота в живота им. В процес на търсене попадат на православна литература, която отговаря на много питания за смисъла на живота и липсващите неща в битието им. Така постепенно усеща, че вярата и упованието в Бога, както и промяната на начина им на живот, съответстваща на православния нравствен закон, са нещата, от които имат нужда.

През 2004 г. се дипломира с отличен успех в новоучредената магистърска програма в Богословския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с образователно квалификационна степен магистър по Теология, специализация “Систематическо и практическо богословие”, като защитава магистърска теза на тема “Военно духовенство”.

Йордан Божилов със съпругата си и порасналите им деца – син и дъщеря (синът им е вече семеен и с деца), участват редовно в богослуженията и енорийския живот на столичния храм “Покров Богородичен”. Включват се активно в живота на Енорийския център към храма, където след завършване на Богословския факултет той преподава катехизис в курсовете, организирани от центъра. От пролетта на 2005 г. служи като иподякон в олтара на храм “Покров на Пресвета Богородица”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България