Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

Полк. Иван Маламов – Отличникът

Полк. Иван Маламов е новият началник на Националния Военен университет “Васил Левски” във Велико Търново. На 15 август бе назначен на отговорната длъжност с Указ на президента Румен Радев.

Иван Маламов идва от Пловдив, където е бил командир на 110-и логистичен полк. Първенец е на “Випуск 2017” от магистърската програма “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” във факултет “Национална сигурност и отбрана”. Завършил е военното училище в Шумен специалност “Артилерийско въоръжение”, и ВА “Георги С. Раковски”. През военната си кариера е заемал длъжностите: командир на взвод, командир на рота, началник на отделение в щаб, командир на батальон за ремонт на въоръжение и заместник-командир на полк. Семеен е с двама сина.

Новият ректор на военния ВУЗ не е избран за поста случайно. Достолепен, деен, амбициозен и с конкретни идеи за развитието на университета. Говори ясно, точно, лаконично, премерено без излишни емоции и със скромност. Подминава с усмивка въпросите за личните успехи и бърза да напомни за максимата, че всеки офицер трябва да има в раницата си маршалски жезъл. Признава обаче, че предложението да заеме поста на началник на НВУ го е изненадало.

“Военният университет е основно звено от въоръжените сили и задачата му е да осигурява добре подготвени офицери. Давам си сметка, че отговорността е огромна. Най-вече към момчетата и момичетата тях трябва да обучим и да ги изградим като достойни военнослужещи, които да са адекватни на новите реалности”, категоричен е полк. Иван Маламов.

Не е тайна, че задачата му не е лека. Той поема управлението на Националния военен университет в труден момент, когато авиационният факултет се отделя и става самостоятелно учебно заведение. “Това е решение, което трябва да се осъществи. Не знам как ще се отрази на НВУ. На този етап не мога да кажа. Нито на нас, нито на колегите в Долна Митрополия обаче ще е лесно, защото това е най-малкото технологично труден процес”, подчертава ректорът.

Когато приемал университета, си поставил за цел утвърждаването му като водещо учебно заведение във военно-образователната система в национален и международен план. “Важно е да задържим и да мотивираме новоприетите курсанти да останат в университета. За тях първите месеци са решаващи, защото е трудно след свободата, която имат навън, да попаднат в друга обстановка и да са под режим. Налага се да променят съзнанието и навиците си. Всеки военнослужещ трябва да има усещането за самодисциплина”, разсъждава ректорът на НВУ.

Полк. Маламов е категоричен, че трябва да се увеличи приема на курсанти и студенти. В университета има чудесни преподаватели и този потенциал трябва да се използва пълноценно. Целта му е да бъдат привлечени и чужденци като обучаеми във военното учебно заведение.

Предстоят сериозни ремонти на материалната база в университета. Преди 2 г. държавата осигури 16 млн. лева, а реконструкциите са на различен етап на изпълнение. “Хубавото е, че има средства, но е необходимо да бъдат вложени по най-разумния начин. Храненето на курсантите е осигурено. Бившият началник е сключил договор с фирма доставчик”, информира полк. Маламов.

Гордее се, че в университета има изявени курсанти, които печелят награди на конкурси и състезания, изявяват се със свои научни разработки. “Ще стимулирам всеки амбициозен наш възпитаник, защото личният пример заразява. Успехите на университета са и успехи на Велико Търново, както и на цяла България. Ръководството на града и представители на местната власт вече няколко пъти подчертаха пред мен, че НВУ е символ на старата столица”, допълва полк. Маламов.

Той и екипът му подготвят откриването на учебната година, което ще е на 11 октомври. Календарът до края на годината в НВУ е изключително богат, наситен е със събития, включително и международни. Все още обаче има 66 незаети места за курсанти, но очакванията са, че след септемврийското класиране и те ще бъдат запълнени.

“Много е важно да има връзка между поколенията и затова стартирахме важна инициатива. През военното училище са минали хиляди българи, които са дали много за държавата. Възнамеряваме да изградим алея на различните поколения възпитаници. Искам курсантите да знаят и да се гордеят, че учат в университет, в който са се обучавали видни наши сънародници, заемали важни ръководни постове и са получили високи звания. Идеята е насочена и към хората, които са били част от университета. Да им покажем, че не са забравени, а животът и делата им са пример за бъдещите офицери. Връзката между ветераните и младите командири трябва да е близка, за да се предава и усвоява ценен професионален опит”, обяснява полк. Маламов.

Първото мероприятие ще е на 30 август, когато ще имат среща два випуска, завършили преди 45 години. Събитието ще бъде ознаменувано със засаждане на дръвче в Алеята на поколенията.

 

Запален по спорта

Напористият полковник поддържа добра физическа форма със спорт. Казва, че тренира типично мъжки спортове – футбол, волейбол. Споделя обаче, че работата във военния университет е толкова динамична, че дори интервюто приема като време за кратка почивка. “Надявам се да продължа да спортувам и това ще е повод да възродим и подобрим спортната база на Националния военен университет. Има голям потенциал и в тази сфера”, заявява полк. Иван Маламов.

 

За него

Доброто взаимодействие между НВУ и Общината ще продължи

Не познавам добре полк. Маламов, но още от първата ни среща ми направи впечатление, че е сериозен и деен човек. Надявам се, че и занапред ще продължи доброто взаимодействие между община Велико Търново и Националния военен университет.

Проф. Георги Камарашев, зам.-кмет на Велико Търново

 

Притежава висока компетентност

Натрупаният професионален опит във военните формирования ще помогнат на полк. Иван Маламов за успешното му приспособяване в университетската среда. Високите му компетентности създават предпоставка за успешно управление на военния ВУЗ. За него е предизвикателство всичко това, но не се съмнявам, че ще положи необходимите усилия и воля за издигане престижа на институцията и за утвърждаване на военния университет в научен и образователен аспект. Пожелавам му сила, мъдрост и далновидност в управлението на най-старото военно училище.

Проф. Венелин Терзиев, експерт по икономика, национална сигурност и социално управление

 

Добрите ни отношения са изключително важни

В лицето на началника на военното училище винаги съм срещал разбиране и съдействие и се надявам, че и с полк. Маламов ще работим добре. Налага се да има взаимодействие между двете институции, особено при бедствия, аварии, при потушаване на горски пожари, при зимни условия. Провеждаме също съвместни обучения на състава и добрите отношения са изключително важни.

Комисар инж. Красимир Кръстев, директор на РДПБЗН-Велико Търново

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.