Румен Петков, лидер на АБВ: Има тежък дефект в Изборния кодекс

Най-добрата кола за жени е японска Mazda 3 е любимката на дамите с шофьорска книжка

За новото дередже на „Под игото” Мунчо да стане министър на образованието...

Заради затоплянето на климата: Българската ябълка става розова Ще отглеждаме сортове грозде от Южна Италия

Девет строители и инженери са арестувани заради земетресението в Албания

Броят на личните лекари е намалял почти наполовина за 20 години

Масов гроб с 50 тела откриха в Мексико

Водещ приоритет на правителството на Борис Джонсън е напускането на ЕС на 31 януари

Петя Аврамова: 1,6 млрд. лева са осигурени за обновяването на 39 български града

НФСБ с нов областен координатор в Бургас

Доживотен затвор за грък, убил българка на остров Крит

Студентите по медицина ще изучат израелско ноу хау за хемодиализата

Един човек е загинал при тежка катастрофа край Елхово

Крум – крадецът уличен в нови 4 обира на жилища От полицейска униформа до чанти на лекарки са сред "ударите" на шуменеца

Кола се запали при задвижване

Полк. Славчо Велков, депутат от „БСП за България“ и експерт в борбата с тероризма, пред „Труд“: Путин не е бил предупреден за ударите в Сирия

Израел мълчи, а когато мълчи, означава, че подготвя нещо

Преди дни САЩ, Великобритания и Франция удариха с ракети Сирия и светът изтръпна – започва ли войната, за която всички се опасяваха. Какви бяха целите на този удар, какво постигнаха западните съюзници, какво ще е бъдещето на Асад и унизена ли беше Русия, която не реагира. По тези въпроси разговаряме с експерта по борба с тероризма и депутат Славчо Велков.

– Случилото се преди дни в Сирия тепърва ще бъде анализирано сериозно и задълбочено. За кого обаче беше предназначен този удар с изстреляните стотина ракети и какви са неговите измерения, господин Велков?
– Ударът в Сирия има няколко измерения. Първото е чисто военно-техническо – да се тества готовността на сирийската и руската противоракетна и противовъздушна отбрана. И по този повод той беше извършен много предпазливо. Самолетите на Великобритания и Франция, които участваха почти символично в операцията, не рискуваха да навлизат в сирийското въздушно пространство. Но това беше тест най-вече за реакцията на Русия в политическо отношение. Затова ударите бяха много внимателни, въпреки че точките им са по цялата западна част на Сирия. Нито една от ракетите не включваше места и обекти, където са разположени руски войски. Другото измерение на тези удари е свързано с Доналд Тръмп, който на всяка цена трябваше да покаже, че прави онова, което е казал. Независимо от ефекта на удара. Ако е търсел елемент на изненадата, то такъв не беше постигнат.

– Мнозина иронично сравниха тези удари със „спектакъл” – стана ясно, че руснаците са били предупредени от Франция преди атаката, а някои анализатори дори говорят за някаква договорка между тях. Това възможно ли е?
– Не, категорично ви казвам, че Русия не е била предупредена. И това пролича от реакцията на Русия, от изказването на техния посланик в ООН. Необичайно е това, че тя не е била предупредена.

– Но по думите на президента Макрон, той бил говорил с Путин…
– Макрон може всичко да казва. Той заяви, че Сирия е преминала червената точка, която Франция й постави. Франция може да поставя червени знамена, но червени точки не може. Тя не е в такава позиция.
Още в събота говорих с хора от Дамаск, които ми казаха следното: „Ние бяхме предупредени предния ден (петък) на обяд и всички бяха евакуирани по бомбоубежища и по места, където ще е по-малка опасността от ракети. Това означава, че и летища, и поделения, и обекти са били добре защитени.

– Да уточним – като казвате, че сирийците са били предупредени, имате предвид от руснаците, нали?
– Разбира се, че от руснаците, от кого другиго! Те имат изключително добро разузнаване в района, вкл. космическо, въздушно, радио, военноморско… и се долавят много добре признаците на подготвящата се атака. Затова казвам, че има и политически измерения. А участието на Великобритания и Франция в случая бе символично – само за да се покаже солидарност със САЩ от една страна, и след това да имат претенцията, че са взели участие в нещо много важно.

– В чисто военно-техническо отношение какъв бе ефектът на удара? И двете страни дават абсолютно противоположни факти – Тръмп казва: „Мисията е изпълнена, всички ракети са поразили целите си”, докато Русия твърди, че сирийската отбрана е прихванала 2/3 от тях.
– Двете страни винаги твърдят различни неща. Но коя цел? Това, което виждаме, са едни разрушени сгради. Не видяхме разрушени самолети на летища, важни пунктове за управление. Твърди се, че са поразени изследователски центрове, центрове за производство и складове за съхранение. Ако беше така, би трябвало да има големи поражения. Няколко дни ще минат и ще излязат реалните резултати. От тях ще се види доколко сирийската противоракетна и противовъздушна отбрана се е задействала навреме и ефективно. За мен е по-важно друго да се разбере – доколко противоракетната отбрана чрез съвременните радиоелектронни средства е успяла да наруши работата на радиовисотомерите и да отклони ракетите от целта, обърквайки полета им. Съмнявам се и в броя на изстреляните ракети – твърдят, че са 103. Но може би се казва така, за да бъде той два пъти по-голям от април миналата година, когато бях изстреляни 59 ракети.

– А какво беше неочакваното при атаката?
– Единственото неочаквано в тази ракетна атака е, че бяха нанесени удари в самия Дамаск. Научно-изследователските центрове не се разполагат в покрайнините, те се маскират добре като обикновени сгради. Ако има складове с химическо оръжие, бъдете сигурни, че няма да се разположат там. Но ефектът е политико-козметичен, това беше символика – постигане на ограничени цели. Това не променя баланса на силите в региона, не нанася кой знае какви поражения на инфраструктурата и изобщо не променя политическата обстановка в Сирия. Този удар просто постигна заканата за наказателен характер на действие.

– Най-задаваният въпрос в социалните мрежи бе как се удрят склад и лаборатория за химически оръжия без да има жертви и обгазени?
– Това означава, че няма химически оръжия, няма бойни отровни вещества.

– Добре, но в британската преса пише, че при експлозия в резултат на въздушен удар най-вероятно ще изгорят всички агенти. Освен това заринът и другите бойни отровни вещества обикновено се съхранявали като отделни химични съставки на различни места и се комбинирали непосредствено преди употреба в оръжието.
– Това са глупости. Отворете един варел с хлорпикрин или хлорин и ще видите трябва ли да се съединява с друго вещество, за да има ефект. Не вярвайте на това. Ако се бомбардират такива обекти, съдържащи подобни вещества, дори и некомбинирани, последствията ще са ужасни.

– Как ще коментирате позицията на Турция – Ердоган фактически подкрепи ударите на САЩ.
– Турция в момента се държи изключително адекватно, тъй като защитава само и единствено националния си интерес. Не на НАТО, не на Европа или на САЩ. Турция предупреди и едните, и другите, а Ердоган изтъкна, че „ние сме тези, които се борим с тероризма в региона”. Друг е въпросът, че е възможно в един краткосрочен период да има нови удари.

– Защо мислите така?
– Защото никъде не чух тази самолетоносачна армада от 4-5 бойни кораби, които се придвижват в Средиземно море, да ги е върнал някой. Освен това в района на Персийския залив са поставени в готовност летища. И най-вече: Израел дотук още мълчи. А когато Израел мълчи, това означава, че подготвя нещо. Какво – ще видим после.

– Беше ли унизен Путин, каквито коментари се чуха?
– Отчитайки много внимателно ограничените възможности на САЩ и съюзниците им в района на Средиземно море, както и характера на удара – изключително ограничен и не мащабен, Русия във всички случаи е извлякла полза, тъй като е придобила достатъчно информация за места на изстрелване, за траектории и т. н. Вярно е, че руското външно министерство каза, че това е обида за Русия и лично за Путин. Но не заради нанесения удар, а заради това, че не са предупредени. И не случайно те свикаха спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. В конкретния случай решението на Русия да не отвръща на удара е мъдро, защото това можеше да прерасне в много по-голям конфликт. А може би точно това иска г-н Тръмп? Аз съм на мнението, че нещата в този регион не могат да се решават с ракети, с бомби, с авиация и с война. Крайно време е нещата да започнат да се решават политически.

– Каква е голямата стратегическа цел на САЩ?
– Със сигурност ще кажа, че тази цел не е Асад, тя е насочена срещу Русия и ограничаване влиянието й като фактор в Източното Средиземноморие. Защото едва след намесата на Русия през 2013 г. там се промени баланса на силите. Няма какво да се лъжем, ако Русия не беше се намесила тогава, сега нямаше да има нито Асад, нито Сирия. Щеше да има една нова ислямска държава. Тези ракетни удари бяха тест за реакцията на Русия. Но направени с политико-козметически и изключително пропаганден ефект. Можем да кажем, че след тях агнето е цяло, макар и поопърляно – живо и здраво е, но вълкът не е сит. Тази намеса на Великобритания чрез Тереза Мей, Борис Джонсън и тези горещи тиради, им свършиха чудесна работа, защото отклониха вниманието от случая „Скрипал”.

– Но да извършиш този удар в ден, когато се чакат разследвания на място от Организацията за забрана на химически оръжия (ОЗХО) не е ли странно?
– С този удар наистина много се бързаше, за да не излязат някои заключения от експертите на ОЗХО – ако кажат, че не е бил режима на Асад, тогава щеше да стане страшно.

– Защо сирийската т.нар. „умерена опозиция” винаги се оказва атакувана с химически оръжия в два основни случая: когато търпи поражения на бойното поле или когато предстои важно политическо събитие?
– Имам особено отношение към това понятие „умерена опозиция”. То е по-скоро в луксозните хотели във Великобритания, Франция или Турция, отколкото на място. И нейната основна цел е свалянето на Башар Асад от власт и идването на тази умерена опозиция. Те също загубиха много позиции и не се ползват вече с такова доверие. По-скоро силите, които там противостоят засега, са ислямистките групи – Ислямска държава, всичките видоизменени групи на Нусра, на Ал Кайда и много други, голяма част от тях поддържани от Саудитска Арабия. Турция пък има интерес да поддържа онези, които противостоят на кюрдите. Но тук има един парадокс. Засега не чувам някой да го споменава.

– Какво имате предвид?
– В цялата тази ситуация, когато се изправят една срещу друга велики сили и регионалните играчи, никой вече не говори за нанасяне на удари по Ислямска държава и по ислямистки групи и отряди, а само за нанасяне на удари по силите на режима. Което във всички случаи ще даде глътка въздух на ДАЕШ и на онези които ги подкрепят, да се съвземат, прегрупират и да активизират действията си на територията на Европа. Което е страшно. А това е реална опасност за България. Мащабни бойни действия там ще доведат до увеличаване на мигрантски потоци. Онзи ден гръцкото правителство предупреди за това, което е сигнал, че ще има активизиране на този проблем. Това се отнася и за нас.

– Западни политици и медии се опитват да изградят гротескния образ на Асад като един изключително жесток диктатор. От обвиненията им излиза, че той нарочно унищожава мирни граждани с химически оръжия, докато побеждава ислямистите без химически оръжия. Не е ли парадокс?
– Ще се върна малко по-назад с един създаван образ – на Саддам Хюсеин, и версията за наличие на биологични оръжия в Ирак. Оказа се пълна лъжа. Това даде възможност да бъде потрошен чрез война огромен район с един милион убити. Помня Амр Муса – генералния секретар на Арабската лига, който каза тогава: „Не нападайте Ирак, ще отворите вратите на ада в Близкия Изток.” И те я отвориха, промени се съдбата на милиони хора. Опустошителни конфликти, консолидиране на международни терористични групировки, създаването на чудовището ИД, ситуацията в Сирия. Чрез очерняне на който и да е регионален лидер се отива към неговото сваляне и елиминиране. Оттам овладяване на райони, които очевидно са богати на енергоносители, не става въпрос само за петрол, а за пари. Да си спомним какъв беше формалният повод за започване на събитията в Сирия.

– Какъв беше поводът, припомнете го.
– Катар като американски сателит беше разработил вече проект на един огромен газопровод, който преминавайки през сирийска територия покрай Холмс, да излезе на турското Средиземно море като контрапункт на Южен поток. Е, Башар Асад отказа осъществяването на този проект, и оттам започнаха Арабските пролети и инсценировките. Никога не съм вярвал, че арабските пролети – където и да бяха, са били спонтанни. Страните, в които имаше Арабска пролет, в момента има диктатури. И то военни.

– Става нещо много интересно – в началото на март избухна истерията „Скрипал”, само месец след това последва обвинението за използване на химическо оръжие в Сирия – и в двата случая целта е Русия. Това опит за обезсилване и дискредитиране на Русия и Путин ли е?
– Западният свят в лицето на САЩ и Великобритания са сериозно обезпокоени от това как Русия върви по пътя на нарастване на мощта й – не само военно-техническа, а включително и икономическа. Макар да се съмняват в икономическата й мощ, няма как да развиваш колосални и модерни въоръжени сили, ако си беден. За да бъдеш в космоса, трябва да имаш пари. Друг е въпросът какви са приоритетите на Русия – очевидно тя създава опасността. Особено последните 10-15 години САЩ са обезпокоени от пътя, по който върви Русия, и най-вече от евентуалните перспективи за създаване на мощни регионални съюзи – с Китай, с Индия, с част от европейските държави в икономическо и енергийно отношение. Германия критикува Путин, но Северен поток лека-полека си върви.

 

Нашият гост

Полковник Славчо Велков е роден през 1950 година във Велинград. Завършил е ВВУ „В. Левски” във Велико Търново и Академия „Г. С. Раковски” с отличие. Работил е в Западна Африка и Близкия Изток. Специалист в борбата срещу тероризма. Сега е депутат от ПГ „БСП за България”. В НС е член на Комисията по отбрана и е зам.-шеф на Комисията по контрол над службите за сигурност.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

 1. Много истини има в изказването на г-н полковника,но в едно не е прав и то главно по причина,че е военен човек,а не икономист.Твърдението му,че Русия върви към увеличаване на икономическата си мощност са най малко нелепи.Кризата в икономиката е голяма,изоставането в области в които преди 30г. бяха или лидери или поне равни,сега е значително.Русия още няма космически носители на водород,проблемната Ангара може да полети чак след 2021г.Проблемите в т.н. им икономика с тези санкции са огромни.Единствено селското стопанство и то специално производството на зърнени и маслодайни култури е в голям напредък.Това е накратко,но да се твърди за икономическа мощ на Русия е нелепо.

  1. Така е. Трудно се преодоляват щетите от демократизацията…

 2. Другарят Полковник не чете ли туитър? Цял Свят беше предупреден, само Путин не , така ли ? Тръмп почити седмица преди ударите писа: “Готви се Русия, бомбите ще дойдат, нови красиви и умни”! Ердоган му звъня ден преди атаката същи! Колко още да ги предупреждават ?! Просто Русия както винаги не варват и бяха пак изненадани, или видяха бомбите но не реагират защото им е скъпо и не искат да пазят Асад с руски пари( където в Русия един човешки живот нищо не струва) или пък просто не могат да го опазят защото нямат необходимата техника. Цял свят беше вярно изненадан , но не от ракетите на Тръмп а от пасивността на Путин!

  1. В историята до сега винаги когато Русия е изненадана , знаем какво се случва – от Наполеон , през Хитлер , сега САЩ – това е руското парче от тортата – да са ИЗНЕНАДАНИ .За последно в историята Сталин беше изненадан , а що се отнася до цената на човешкия живот у нас сме по ЗЛЕ -сигурно до сега не си го почуствал.

 3. Един факт: Генералният щаб на руската армия предупреди: Ако падне и косъм от главата на руски военни или техните съюзници, отговорът на Русия ще бъде МИГНОВЕН, като ще бъдат унищожени не само ракетите, но и обектите от които за изстреляни.Това обяснява защо толкова дълго се забави ви въпросната атака- избираха обекти, където няма руснаци , в това време сирийците си прегрупираха техниката и хората.Резултатът: Заповедта на Тръмп е изпълнена, стотина ракети изстреляни, 70 унищожени, а останалите са постигнали въпросните цели и НИТО ЕДНА ЧОВЕШКА ЖЕРТВА,

 4. Аз от икономиката на Русия се интересувам и ми прави впечатление, че нищо конкретно не се разисква. Мисля, че и в тая област намеренията и действията на Путин са загадка. Особено технологиите за добиване на въглеводороди.

 5. Като цяло верен, но повърхностен коментар на един от многото набедени за експерти. И все пак – добре, че в българските медии си пробиват мнения, различни от продиктуваните от американското посолство.

 6. ЕДНО Е ЯСНО ЧЕ ПУТИН НЕ СИ ПОПЛЮВА И АКО ТРЯБВА ДА АТАКУВА КОГАТО ГО АТАКУВАТ ИЗОБЩО НЯМА ДА СЕ ЗАМИСЛИ.

 7. Единствено. очевадно от автора и повечето коментатори е, че американците и съюзниците им
  винаги са глупави, лъжци, коварни,военнолюбци и
  способни само да дразнят великата руска мечка. Тя
  си лежи благородно и във всеки момент е готова да
  раздаде справидливост и правда в света. Тази песен
  се пее повече век от камунисти лумпени, станали полковници, генерали, доценти, професори и с всякакви подарени титли за вярност към….
  Не разбрахте ли господа, че никой не ви вярва!!!
  Не чувствате ли, че с таково глупаво лизане вредите
  ина Русия! Що се отнася до България , тя за вас е без
  значение …..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.