Половината от задигнатите пари и накити от Митница-Благоевград се оказали менте, 230 хил. лв. са истинската плячка

След обира наводнили митницата

Трима са били апашите, които са атакували сградата на Митница-Благоевград в събота през нощта. Те са били добре подготвени и организирани, явно са очаквали, че ще отмъкнат милиони левове и накити. Но истинската сума, която са задигнали е 230 хиляди лева във всякаква валута и сребро. Освен обира, крадците са сторили и голяма беля, на излизане са запушили сифоните на всички мокри помещения и са наводнили сградата на митницата. Воъда е текла цели 10 часа, която буквално е съсипала административната част, щетите са сериозни, каза на брифинг районен прокурор Борислав Ковачки.

Крадците са разбили три каси и в чували са натоварили цялото съдържание. А то не е било малко, имало е купища пари и над 20 кг. накити. При бягството обаче половината от торбите са се разкъсали и затова плячката е била пръсната по целия двор, докато апашите се измъкват.

И още крадците са работели по касите в продължение на 2 часа. То е било рязане, чукане, сериозна работа и шум, но охраната нищо не е чула, разказа още прокурорът.

СОТ-а се е задействал цели четири пъти, но когато охранителната централа е питала охраната има ли проблем, двамата дежурни отговаряли-няма нищо, всичко е спокойно.

Разбрало се, че е има обир едва след 8,30 сутринта, когато дошла новата смяна охранители да сменят нощната. Те видели разпиляното сребро и така се установило, че митницата е обрана. А за водата също усетили по-късно.

Иззети са видеокамери, на които обирджиите се виждат. Трима души са били. Имаме работна версия, работим усърдно, разпитваме охранители и десетки дурги лица, но информацията засега е следствена тайна, казаха разследващите.

Две охранителни частни фирми, собственост на бивши полицаи, са охранявали митницата и складовете. Разследването е започнало именно от техния състав.

Сред откраднатите пари десетки хиляди е имало драхми и марки, а среброто е било фалшиво. Имало е съвсем малко истинско. Това са били конфискувани валути и пари, които са се съхранявали в касите от над 15 години. Тепърва ще се изяснява и защо веществени доказателства са останали на съхранение в митницата.

Коментари

Задължително поле