Половината от козунаците се месят от миксове

Половина от козунаците на Великденския пазар се месят от миксове. Потребители ще посегнат масово на тях заради рекордно ниската цена от 60 ст. и около 1 лев. Това предупреди председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев.

За приготвянето на Великденския козунак по традиционна българска рецепта трябват поне 6 часа, а миксовете се бъркат и пекат за час и половина -два. Браншовикът апелира клиентите внимателно да четат етикетите на предлаганите изделия - дали в тях са вкарани бои и есенции, които да придават фалшив жълт цвят.

Качествените козунаци се приготвят от истински яйца, а не яйчев прах, от масло и мляко. Цените им са същите като миналогодишните-от 2.20 лв до 3.50 и 5 лева за 400 грама в зависимост от пълнежа и използването на чисто краве масло. За една седмица по празниците Варна ще изяде между 300 000 и 330 000 козунака, посочи Бонев.

Поскъпването на природния газ ще удари големите производители, които го използват сто процента, и ще предизвика трус в бранша. Те ще се опитат да задържат цената на хляба, но част от тях са заплашени от съкращения на персонала или фалит.Това ще ги сполети реално, ако поскъпването на газа повлече и цените на зърното, брашното и останалите суровини нагоре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони