На 19 февруари 2019 да почерпят

Възход на крайнодесните на изборите за ЕП (обзор) Десницата и левицата остават първи сили, сочи проучване на Европарламента

Над 1000 души почетоха паметта на убития Валери Дъбов в Кюстендил

Борисов измъква ГЕРБ от капана, който сами си заложиха Преференциите остават 5% за избори за ЕП и 7% за парламентарни избори

Инспектираща група от Руската федерация е на посещение у нас

Бързите кредити намаляха с 11% Хората се обръщат за финансиране към банките

Александър Симов: БСП няма да сключва предизборна коалиция с АБВ

Търсят още над 300 тол полицаи Средната заплата за длъжността е между 1100 и 1300 лв

Шефовете нямат право да глобяват работници при нарушаване на трудовата дисциплина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева Бившият народен представител бе съден и оправдан по дело за обществена поръчка в Благоевград

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 19 февруари 2019

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Пророческите слова на Апостола изискват отговор с дела, не с празни думи

19-годишният Алекс от Гольовците се предаде (обзор) Каракачанов: Кой възпита безнаказаност у убийците?

41-годишен катастрофира в дърво след преследване с полицията

Данъчните продават пушки Най-ниската цена е 290 лв.

Половината от младежите стават бармани и сервитьори 66% започват работа само заради заплатата

Две трети искат гъвкаво работно време

Половината от младежите у нас са започнали първата си работа като бармани или сервитьори. Други 62%, които не са работили до сега, биха започнали като обслужващ персонал в сферата на услугите. Това показват резултати от национално проучване по поръчка TELUS International Europe.

Все повече от младежите у нас имат желание да съчетават работата с образованието чрез гъвкаво работно време, като 87% от тези, които нямат опит до момента, казват, че биха избрали тази опция. Според половината от анкетираните е изключително важно сферата, в която работят, да е свързана с образованието им. Освен служители в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, 8% от младежите са се занимавали до момента с административни дейности, 6% са работили в ИТ сектора и 5% – в строителството.

Само 37% от младежите в страната искат да работят в офис още със започването на първата си работа. Останалият дял анкетирани се задоволяват с нискоквалифицирана работа. Това е така, защото 66% от младежите искат да работят заради заплатата.

Едва 12% посочват като причина трупането на опит, а 10% – придобиването на трудови навици. Кариерното развитие е важно за едва 8 на сто от българчетата, показва още анкетата. Без изненада – 81% от младите у нас биха търсили работа в интернет, 30% разчитат на училището или университета си, докато само 22% биха се обърнали към Агенцията по заетостта.

Родителите подкрепят идеята децата им да работят, въпреки че според 82% те биха изгубили фокус върху обучението си, заради това същият процент анкетирани възрастни биха подкрепили гъвкавото работно време.

Но дори според родителите заплащането е основният фактор, децата им да работят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.