Страшни предсказания, в които никой не повярва, но те се сбъднаха

Колосален провал за червения отбор в „Хелс Китчън“

Черна гора вдига Футболист №1

Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Български отбор спечели Световното първенство за геймъри

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов (обзор) НОИ ще смята парите и по старата, и по новата формула и ще отпуска по-високата сума

Половин милиард лева планови инвестиции в София през 2018 г. Столицата ще разполага със 100 млн. лв. повече

Нови забавач­ки ще има в „Манастирски ливади”, „Кръстова вада” и Курило

Бюджетът на столичната община разполага с над 100 млн. лв. повече за догодина, сравнение с този през 2017 г. Средствата за 2018 г. са 1,433 млрд. лв. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която представи в петък проектобюджета за следващата година. В инвестиционната програма на града са предвидени близо 500 млн. лв. От тях 383,6 млн. лв. са парите, които общината е защитила по оперативни програми, които са възложени в столицата.

Проектобюджетът ще бъде предложен за гласуване след две седмици на заседание на Столичния общински съвет. Най-големият обект догодина ще е строежът на метрото. Над 327 млн. лв. ще бъдат инвестирани през 2018 г. в изграждането на първите 12 станции от третия лъч. Малко над 100 млн. лв. пък ще отидат за улични ремонти.

Предвидени са близо 654 млн. лв. собствени приходи, което е с 30,4 млн. лв. повече от 2017 г.

“Тенденцията е на постоянен ръст на собствените приходи, като от 2012 г. до 2016 г. сме осигурили 151 млн. лв. повече, без да се е променял размерът на местните данъци и такси”, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова. По думите й се отчита и развитие на икономиката и бизнеса в града. “Размерът на бюджета на общината се дължи на много средства, които са предвидени за дейности, заплати на учители, лекари и социални работници. Имаме и увеличения на средствата от държавата точно в тези направления”, посочи Фандъкова.

Планираните приходи от местни данъци са 306 млн. лв., което е с 13 млн. лв. повече от миналата година, а неданъчните – 347 млн.лв., което е увеличение със 17 млн. лв. Собствените приходи от основния данък – за недвижимите имоти, са 103 млн. лв., а от такса смет, с която се финансира изцяло почистването и третирането на отпадъците – 200 млн. лв.

Малко над 35 млн. лв. са предвидени за купуване на нови трамваи. Планира се да има 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Поръчката за 120 от автобусите тече, а тази за електробусите вече е на финала. Предстои обявяване на поръчка за още 22 автобуса на природен газ, уточни Фандъкова.

За поддръжка, изграждане и ремонт на кварталните улици са заложени малко над 37 млн. лева, а за улично осветление – 6 млн. лв. Столичният кмет заяви, че за образователна инфраструктура за планирани 32,2 млн. лв.

През следващата година ще започне строителството на първите детски градина в “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” и Курило, район “Нови Искър”. Строителство на нови сгради и физкултурни салони към съществуващи детски градини ще започне в кварталите “Павлово”, “Княжево” и районите “Витоша”, “Подуяне”, “Красно село” и “Искър”.

Други над 11 млн. лв. са предвидени за възстановяване на паркове и градини, като в плановете е и реконструкцията на Западен парк. Столичната община ще продължи да инвестира и в зоопарка – около 1,5 млн. лв. ще бъдат дадени реконструкция и разширение на клетките на приматите.

 

Зам.-кметът Дончо Барбалов пред „Труд”:

Увеличението е от данъчна събираемост и икономика

Отчита се ръст на инвестициите последните години

Една от основните причини за увеличените средства на София догодина е развитието на икономиката през последните години.
Една от основните причини за увеличените средства на София догодина е развитието на икономиката през последните години.

Увеличението на бюджета за 2018-а, идва от по-добрата събираемост на местните данъци и такси. От 2012 до 2016 г. приходите, които генерира София, са почти 152 млн. лв. повече. Това обясни пред “Труд” зам.-кметът по здравеопазването и по финансовата дейност Дончо Барбалов.

За това допринася законовото изменение от 2016 г., което преустанови възможността за неплащане на по-стари задължения и изчакването те да изтекат по давност. Плащанията вече стават по реда на тяхното възникване. Не може да уредиш данъка за колата или имота за тази година, ако този за предната година не е платен, обясни Барбалов.

Подобрено е и качеството на услугата. Столичани могат да плащат своите данъци и такси във всеки един от 22-та районни отдела на “Общински приходи”, онлайн – през сайта на Столична община или през банка. През 2018 г. очакваме по-високи приходи от данък недвижими имоти, данък възмездно придобиване на недвижимо имущество и такса битови отпадъци поради въвеждането в експлоатация на нови жилищни и офис имоти, каза още зам.-кметът.

Друга причина за увеличението на бюджета е развитието на икономиката на София през последните години, допълни Барбалов.

 

Обновяват бул. “Граф Игнатиев” и площад “Славейков”

100 млн. лв. за ремонт и реконструкция на улици и булеварди

Предстои подмяна на настилки.
Предстои подмяна на настилки.

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в улични ремонти в София. Парите са за реконструкции на улици, булеварди, трамвайни трасета и мостови съоръжения, за изграждане и ремонт на пътищата в кварталите. Сумата е предвидена в бюджета на общината за 2018 г. Планира се довършване на разширението на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “Бъкстон” до бул. “Цар Борис III”. Предвижда се да започне изграждането на южното платно на бул. “Тодор Каблешков” от бул. “България” до ул. “Костенски водопад”, където имотите са отчуждени. Ще започне и първият етап от строежа на Източната тангента от бул. “Ботевградско шосе”.

1,2 млн. лв. ще се инвестират в изграждане на локалната улична мрежа на Северната скоростна тангента при приключване на отчуждителните процедури, които се обжалват от собственици на имоти.

Планира се да започне ремонтът на ул. “Граф Игнатиев” и пл. “Славейков”, като са заложени 13,381 млн. лв. за това. Там ще има подмяна на настилките, засаждане на дървета, пускане на фонтана, модерни места за продажба на книги. “В момента тече процедура за избор на изпълнител за реконструкцията на “Граф Игнатиев”. Дотогава е възможно процедурата да се обжалва. “Залагаме средствата за 2018 г. в общинския бюджет, за да започнем този обект и да имаме спокойствието, че имаме финансов ресурс за това. Проектът включва цялостна реконструкция на площада със запазване на места за продажба за книги, позиция, която винаги съм подчертавала, е че там трябва да се запази продажбата на книги”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

За изцяло ново трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев”, което ще бъде изпълнено и по нова технология, са предвидени 6,357 млн. лв. Продължава ремонтът на мостови съоръжения. Това ще стане с помощта на сумата от 4 млн. лв. За 2018 г. е предвидена и цялостна реконструкция на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III”. Ще бъде реконструирано и трасето по ул. “Каменоделска” и ще бъде довършен участъкът от бул. “България”. Общата сума за реконструкция на трамваен път през следващата година е 37,516 млн. лв.

 

Фандъкова увери:

Ще се вземат мерки за по-чист въздух

02-4Столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че са предвидени и мерки за по-чист въздух в столицата.

“Програмата за подобряване на качеството на въздуха е приета от Общинския съвет и в нея ще видите, че всъщност мерките са комплексни и всяка една от тях е включена със своя бюджет в съответното направление. Ние запазваме приоритетите си за инвестиции в инфраструктура, транспорт, образование, екология и културно-историческо наследство, но всъщност на практика като изключим последното, всички дейности и проекти са насочени към подобряване чистотата на въздуха”, обясни Фандъкова.

 

Разлики

15,4 млн. лв. отиват за здравеопазване

Предвидени са пера за скрининг и „Ин витро”

02-0415,4 млн. лв. ще отдели столичната община от бюджета си за здравеопазване през 2018 г., което е увеличение спрямо парите тази година с 900 хил. лв. Отделно средства по това перо ще постъпят и по линия на държавното финансиране. Част от отпуснатите 28,6 млн. лв. за социални и здравни дейности ще бъдат използвани конкретно за общинско здравеопазване.

В бюджета за 2018 г. са предвидени и средства за скринингови програми. За “Ин витро” отново са отделени 70  000 лв. като са одобрени пет нови двойки за финансиране.

Ще бъде внесено предложение над 50% от събраните в приватизационния фонд суми да бъдат изразходвани за ремонти дейности и апаратура в общинските лечебни заведения. През 2017 г. сумите от фонда са отивали предимно за училища и забавачки.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. И пак не се разбра какви са ТОЧНО незабавните мерки за подобряване на инфраструктура и среда в многобройните квартали на София, които са в плачевно състояние. Тук четохме за разни сгради в Красно село, Княжево, Павлово, но никъде не видяхме точна план-програма за комплексите, напр. – ж-к комплекс Крсно село – всички тротоари и улици в квартала ще бъдат приведени в нормален вид, неопасен за ползване от деца и възрастни. Разкъртените тротоари ще се ремонтират, дейност бърза и нескъпа, уличните платна ще се оправят, ако има дупки. По такъв начин се описват и другите комплекси, където започва възстановителна работа с цел създаване нормални условия за живот на населението там. И не се казва какви ще бъдат новите сгради и кой ги строи и за какво. Прави впечатление, че работата на сандакова е много хаотична и непрофесионална. Отново акцент се поставя на центъра на София, метро и пр. сделки, които са проекти за много пари и явно някой ще има изгода от тях. Не се разбра кои фирми ще правят ремонтите и как са избрани…Фандъковото дрънкане, от години води от преливане в пусто от празно и обогатяване на разни мафии. Не се засегна много важния въпрос за лифта Княжево-Копитото, за поддържане на Боровата гора, национален парк в подножието на Витоша, за градинката, абсолютен бардак, в подножието на тази гора…За алеята на розите, свързваща Княжево с Руски паметник. В сегашното си състояние тя е опасна – не може 4- 5 м да се разделят на 4 алеи – 2 за пешеходци и 2 за велосипедисти:))) За Парка на Свободата, който също е не в това състояние, в което го знаем отпреди 89 г…Има много работа и много тънкости..но няма кой да ги свърши вече толкова години:(

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.