Половин милион бюлетини - на боклука

466 077 е недействителният вот за съветници и 194 039 – за кметове

Европейската норма за невалидни бюлетини е между 2 и 4%

Рекорден брой недействителни гласове за общински съветници са регистрирани при преброяването на вота от първия тур на местните избори. Бюлетините, които отиват в коша са 15, 1% или 466 077. На изборите през 2015 г. процентът на недействителните гласове за съветници е 14,09, а невалидните бюлетини - 463 695.

Значително по-нисък е процентът на недействителните гласове за кметове на общини, на райони и на кметства. В трите категории има по 4% невалидни бюлетини. За общински кметове те са 128 204, за кметове на кметства - 39 199, а за районни кметове - 26 636.

“Труд” потърси за коментар експерти по изборите, които обясниха на какво се дължи високият процент на невалидни бюлетини за общински съветници. Средноевропейската норма за невалидни бюлетини е между 2 и 4%.

Шефът на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов бе категоричен, че мнозина от избирателите са били объркани от преференциите и вместо партия са отбелязали само предпочитание в кръгчето. В София няма нито едно разместване на листа заради гласуване с преференции. Освен това предварително бе ясно, че колкото и предпочитания да събере един кандидат, той на практика не може да измести първия в листата. Преференциите, след последните поправки в Изборния кодекс, в огромната си част не променят персоналния състав на класираните.

Политологът Димитър Димитров също обясни големият брой недействителни бюлетини за съветници с преференциите. Според него много от кандидатите, агитирайки за себе си, пропускали да призовават да се гласува първо за съответната партия, а след това и за тях с номер от бюлетината над 100.

 

Намастилени пръсти притесниха партиите

В Пловдив гласуваха със „Само Ботев” и „Кауза Колежа”

Ваня Недялкова

Труд, Пловдив

Фенове гласуваха, изписвайки “Само Ботев” и “Кауза Колежа” по бюлетините в Пловдив. “Колежа” е стадионът та ФК “Ботев”, чийто ремонт започна по времето на банкера Цветан Василев и все още не е довършен, макар новия собственик на клуба да е бизнесменът Георги Самулов. Затова и реконструкцията на “Колежа” е кауза за ботевистите, част от които стигнаха дотам да лобират за нея по бюлетините. Това, разбира се, ги направи невалидни. Акцията е чисто ботевистка, защото данни за бюлетини, на които пише “Само Локо”, няма.

Иначе недействителните бюлетини за кмет на Пловдив бяха 3384, а за общински съветници - 10 783. През целия ден Общинската избирателна комисия беше засипвана със сигнали за членове на СИК с намастилени пръсти, които могат да превърнат произволен брой бюлетини в недейстивтелни, зацапвайки ги. ОИК направи проверка на всички жалби, но не откри нарушения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика