Половин милион пътници за месец на Летище София

Над 500 000 пътници са преминали през месец септември на Летище София. Това е ръст с близо 26% спрямо миналата година, съобщиха от аерогарата. Пътуващите по редовни международни линии са се увеличили с 30%.

Рекордни за летището са и първите девет месеца на годината. Пътниците са с 15% повече в сравнение със същия период на миналата година или 3,6 милиона. От всички пътуващи, 43% са преминали през терминал 1, а останалите 57% – през терминал 2.

Пътникопотокът по редовните международни линии отбелязва ръст от 18%. Това се дължи на увеличението на честотите на голяма част от обслужваните маршрути, както и на новите дестинации. Новооткритите линии за периода януари – септември 2016 г. са 20 на брой: Бирмингам, Бристол, Глазгоу, Ливърпул, Лондон/Станстед във Великобритания; Баден-Баден/Карлсруе, Берлин/Шьонефелд, Нюрнберг и Хамбург в Германия; Венеция/Тревизо, Палермо и Пиза в Италия; Аликанте и Валенсия/Кастейон в Испания; Будапеща, Унгария; Киев, Украйна; Копенхаген, Дания; Кутаиси, Грузия; Лисабон, Португалия и Стокхолм/Скавста, Швеция.

За деветте месеца на годината, ръст от 13% отбелязват и самолетодвиженията, като с най-голям принос са полетите по международните редовни линии (17%). Каргото също се е увеличило с 13 %. Ръстът при товарните пратки е 14%, а при пощенските – 11%.

Новото зимно разписание на летище София, което влиза в сила от 30 октомври и ще важи до 25 март 2017 г. ще предложи на пътуващите нови директни полети до 70 дестинации.

Над 29 авиокомпании, от които 3 карго превозвача ще оперират на летището. Най-предпочитаните дестинации, до които се предлагат полети от различни авиокомпании са Лондон, Виена, Мюнхен, Франкфурт и Рим.

Ще бъдат открити нови линии до Дъблин Базел и Донкастър Шефилд малко преди Коледа. Голяма част от дестинациите се обслужват от повече от една авиокомпания, което дава на пътниците по-голям избор и възможности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика