Полска компания ще принтира сателити, до които достъп да има всеки един човек с компютър с интернет

Компанията, която работи по първия полски комерсиален сателит иска да отвори Космоса за всеки, имащ връзка с интернет, като създаде мрежа, която всеки ще може да използва, информира Ройтерс, цитирани от БНР.

Прототипът на сателита е почти готов и се очаква той да бъде изтрелян в орбита в началото на 2018-а.

Гжегош Сволински, управител на компанията "Сатреволюшън": Искаме Космосът да е по-близо до обикновения човек. Не единствено големите корпорации и компании да се възползват от него.

Планира се услугите на сателитите да бъдат предложени на институти, частния бизнес и индивидуални потребители със страст към астрофизиката. Гжегош Сволински допълва: Нашият сателит ще е програмируем. Така че всеки от вкъщи ще може да изпрати свой софтуер към него и да го тества в действие.

Сателитите могат да бъдат използвани с главно проучвателни цели. Те ще могат да събират данни за промени в гравитационното и магнитното поле на планетата. Тези и други данни ще позволят на учените на Земята да разберат по-добре околната среда: Сателитът позволява да видим дали посевите са сухи или влажни, каква е вегетацията в района, дали растенията са здрави или болни... Това са само някои примери за възможностите му.

Сателитът ще бъде принтиран на 3D принтер. Целта на дизайнерите е да изтрелят още три, за да се създаде работеща мрежа от самото начало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии