Полският външен министър: ЕС не трябва да подценява опасността от Русия

Яцек Чапутович

Външният министър на Полша Яцек Чапутович предупреди ЕС да не подценява опасността, която идва от Русия. Изказването му идва в навечерието на десетата годишнина от въоръжения конфликт между Русия и Грузия. Заедно с външните министри на Литва и Латвия и украинския вицепремиер Павло Розенко Чапутович ще присъства на честванията в Тбилиси.

„Ако днес не останем твърди в отношенията си с Москва, утре може да се запитаме, дали не е можело по-добре да защитим балтийските републики“, предупреждава полският външен министър в интервю за германската преса. По думите му, ако Европа е била по-решителна преди десет години, руската армия е нямало да навлезе в Грузия, а вероятно нямаше да се стигне и до анексирането на Крим.

Разширяването на НАТО на изток според Чапутович не представлява заплаха за Русия. На срещата на върха на Северноатлантическия алианс миналия месец бе потвърдена перспективата за членство на Грузия. Руският премиер Дмитрий Медведев предупреди , че евентуалното присъединяване на Грузия към НАТО ще доведе до нов, „ужасяващ конфликт“.

Въоръженият конфликт в Грузия от 7 до 12 август 2008 година започна, след като грузинската армия атакува сепаратистите в областта Южна Осетия. В тяхна защита се намесиха руски войски и нанесоха поражение на Грузия. Впоследствие Москва призна независимостта на Южна Осетия и друга отцепила се област - Абхазия, и все още поддържа войскови части там.

Близо 200 наблюдатели от ЕС все още са в отцепилите се територии, като мисията им се удължава всяка година. Наблюдатели смятат, че конфликтът може да се възобнови всеки момент.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия