Полският газопреносен оператор спря газа от Русия

Полският газопреносен оператор Gaz-System обяви, че спира получаването на руски газ през газопровода "Ямар" заради лошото му качество.

"Газопроводният оператор обявява, че поради лошото качество на природния газ, не може да получава това гориво, за да го вкарва в националната газоразпределителна мрежа от пункта на газопровода Ямал", се казва в прессъобщение на компанията, предаде БНТ.

Газът "не отговаря на предписаните параметри за качество", се казва в комюнике на компанията, уточнявайки, че прекъсването, направено днес в 7.00 българско време, ще приключи в петък по същото време.

"Спирането няма да се отрази на баланса и сигурността на разпределителната система, управлявана от "Газ-Систем", уверява компанията.

Според специализирания полски портал Energetyka24 газът, който в момента се доставя от Русия, съдържа прекалено много вода, за да може да бъде използван в Полша. Първата инсталация за сушене на този газ по газопровода се намира в Германия, което означава, че германските клиенти могат да продължат да бъдат обслужвани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия