Полският “Кенеди момент” на Доналд Тръмп

Колко успешно капитализира Варшава от международното положение

Безспорно визитата на американският президент Доналд Тръмп в Полша, в навечерието на срещата на лидерите на страните от Г-20, която започва в Хамбург днес, беше предвидена да е с огромно символично значение. Както за домакините, които демонстрираха за пореден път завидна способност да използват всеки обрат в световните отношения в своя полза, така и за „специалния” гост с неизмеримото его. Първата европейска обиколка на Доналд Тръмп през май беше на ниво международни организации – срещна се с лидерите на ЕС (съименникът му Туск и Жан-Клод Юнкер) и се обиди на европейските си партньори от НАТО, че не работят достатъчно за интересите на американските данъкоплатци. Да, също така игра на канадска борба с френския президент Еманюел Макрон, докато си стискаха ръцете пред камерите и се опита да избута черногорския премиер Душко Маркович от официалната снимка на лидерите на Алианса. Но това са вече обичайни анекдоти, съпътстващи визитите на американския лидер зад граница. Той самият официално се обяви за „недоволен” от европейската част на първата си международна обиколка. Направи го през социалната мрежа „Туитър”, разбира се, като в движение въведе и нова дума в английския език, която все още се тълкува от сатириците от двете страни на Океана.

Възможно е и този път Доналд Тръмп да не остане особено доволен, предвид какви срещи има в програмата си, но няма да е от поляците. Които демонстрираха най-ловкото „използване на ситуацията” в историята на съвременните международни отношения, което някой ден вероятно ще се преподава в учебниците. „Пановете“ посрещнаха Доналд Тръмп подобаващо, залагайки изцяло върху неизчерпаемата суета на милиардера-президент. На фона на десетките хиляди протестиращи, които ще го аплодират с „камъни и дръве” днес и утре в Хамбург, много по-голямо множество го приветства като император, с духова музика и преглед на войските на площад „Красински” във Варшава. Кервани с автобуси и цели влакови композиции от всички краища на необятната полска страна бяха докарали хиляди привърженици на управляващата християн-консервативна партия „Право и справедливост”, които гордо носеха знамена и хоругви с имената на родните си населени места. Всеки вече разбира колко е важно Доналд Тръмп да чува името си и „Ю-Ес-Ей”, скандирано от хиляди екзалтирани поляци, за да се почувства „доволен” и като „у дома си”.

Американският президент не пестеше суперлативи по адрес на домакините, засягайки най-чувствителните теми от историята им, с умело наместен речник спрямо доктрината на християн-консерваторите от „Право и справедливост” на Анджей Дуда – общественият ред, семейството, вярата в Бог. Самата реч беше добре подготвена, съгласувана до най-малките детайли и несъмнено репетирана. Пасажът за ролята на полската диаспора като гръбнак на американското общество от самото създаване на САЩ до наши дни, очаквано вдигна ентусиазма на присъстващите. Тръмп няколкократно подчерта важността на полската армия като съюзник на САЩ в НАТО и съответно в Афганистан, Ирак и в борбата с тероризма. Полша беше дадена за пример като държава-член на Алианса, която съвестно изпълнява задълженията си по осигуряване на собствената и колективната отбрана, и поляците получиха думата на американския президент, че САЩ никога няма да се отметнат от чл. 5 от Северноатлантическия договор. „За награда” Варшава е подписала договор с Вашингтон за доставка на зенитни ракетни системи „Пейтриът” за полската армия. Което би трябвало допълнително да изправи на нокти руснаците. Ако обявяването им за „дестабилизиращ фактор в Централна и Източна Европа” от устата на президента на САЩ насред Варшава, не е било достатъчно красноречиво. Откъдето и алюзията в заглавието с Джон Ф. Кенеди и речта му в Западен Берлин през 1963 г.

Предстоящият днес разговор „на четири очи” на Доналд Тръмп с руския президент Владимир Путин в Мюнхен несъмнено ще е още йота по-напрегнат отколкото очакваха допреди ден наблюдателите.

Но да се върнем на темата колко успешно капитализира от международната ситуация Полша. В каквато и посока да тръгне температурата на отношенията на САЩ със Запада и Русия след Мюнхен, Варшава има вече предимството да е единственият, или да кажем засега „първият”, приятел на Доналд Тръмп в Европа. С „Брекзит” на хоризонта ЕС ще се нуждае много от някой, който да играе моста в диалога с Вашингтон, след излизането на Великобритания. А каквото и да смятат и говорят британците за нерушимото си „специално отношение” със САЩ, търговските отношения на американците с ЕС ще са приоритетни пред тези с Лондон. Повечето пари за бизнеса са в Европа. И след като вече е ясно, че диалогът на Доналд Тръмп с Ангела Меркел и/или Еманюел Макрон няма да върви по вода, някой ще трябва да успокоява страстите. Вярно, Варшава вече е в конфликт с ЕС по множество въпроси напоследък, като миграцията и разпределението на бежанци. С позициите си по които, полските управници намират общ език с Доналд Тръмп.

Последният не скри възхищението си от всички неща, които е научил за поляците, най-вероятно на път в самолета. Дали Тръмп е знаел предварително, че основната част от известната с традиционно консервативните си религиозни и други възгледи многомилионна полска диаспора в САЩ е гласувала масово за него на президентските избори, можем само да гадаем. Но полският му колега Анджей Дуда не пропусна да му го напомни официално на общото им изявление преди речта на площад „Красински” и президентът на САЩ му благодари на два пъти. Преди за пореден път да се изхлузи от журналистически въпрос за руска намеса в избирането му за държавен глава в края на пресконференцията.

 

Всичко е просто бизнес

Вече няма съмнение в скрития контекст на решението на Доналд Тръмп да пренебрегне всички други големи европейски столици за първото си държавно посещение на Стария континент. Извиването на ръце и с Берлин, и с Париж тепърва предстои. Лондон дълго време ще е по-скоро нерелевантен играч. А пък във Варшава получили преди няколко седмици товара от първия си танкер-цистерна с американски втечнен природен газ и ще очакват още много, много такива, с които да осигурят енергийна независимост от руски доставки по оста Север-Юг на ЕС. Да, и нас ни засяга!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари