Полски фермери: Путин, разправи се с Украйна, Брюксел и нашите управници!

Транспарант с надпис „Путин, разправи се с Украйна, Брюксел и нашите управници“, изгиднат на протест на полски фермери в Гожички, предизвика скандал в Полша.

Земеделци с над 100 селскостопански машини блокираха във вторник участък от местната магистрала А1. На снимка от мероприятието, публикувана от  Agencja Wyborcza, се вижда, че на един от тях е закачено знамето на Съветския съюз.

Вътрешният министър Марчин Кервински реагира и обяви, че спорният плакат незабавно е премахнат и предаден на полицията. "Полицията и прокуратурата предприемат действия срещу неговия автор. Няма да има оправдание за подобни престъпни действия", написа той в социалната мрежа "X".

Впоследствие от полицията съобщиха за извършени действия по чл.256, ал.1 от Наказателния кодекс - публично пропагандиране на фашистки или друг тоталитарен държавен строй или подбуждане към омраза, основана на национални, етнически, расови или религиозни различия.

По полската телевизия беше показан и транспарант с призиви за промяна на конституционния ред и излизане на Пполша от Европейския съюз.

В същото време изданието Gazeta Wyborcza публикува анкета с част от протестиращите фермери, които подчертаха, че подкрепят Украйна в борбата й срещу Русия. Те припомниха, че някои фермери са ходили до границата, за да дават храна на украинците. Други са приели бежанци в домовете си.

"Ние като държава им помагаме военно и не само. Но въпросът със селскостопанските продукти е друг въпрос, това е намеса в нашия пазар. Всички производители трябва да отговарят на определени стандарти, но днес това не е така. Полският фермер е в много по-лошо положение от украинския. Преференциите за продукти от Украйна са недопустими, оттук и граничните блокади, които възнамеряваме да продължим. Ние не блокираме хуманитарна или военна помощ", каза един от демонстрантите.

В интернет обаче бяха публикувани кадри които противоречат на думите му. На тях се вижда как протестиращи фермери блокират доставки с помощи за Украйна и дори линейки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа