Полското правителството няма да подкрепи втори мандат на Доналд Туск като председател на Европейския съвет

Председателят на управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински заяви, че правителството на страната няма да подкрепи Доналд Туск за втори мандат като председател на Европейския съвет, предаде Radio Poland, цитирано от "Фокус".

„Полското правителство няма да подкрепи кандидатурата на Доналд Туск за втори мандат в Европейския съвет“, заяви Качински. „В полския парламент и прокуратура за него има висящи производства. Трябва ли подобен човек да е начело на Европейския съвет? Дълбоко се съмнявам в това“, заяви Качински.

Той добави, че полската позиция може и да няма решителен ефект върху това дали Туск, бившият министър-председател на страната, ще успее да остане на позицията си.

Според председателя на „Право и справедливост“ ролята на Варшава е да хвърли светлина върху Туск. Той добави, че втори негов мандат „ще бъде рискован, особено за ЕС“.

„Ние трябва да предупредим ЕС за потенциалните проблеми“, заяви Качински, добавяйки, че Полша не е спечелила нищо от настоящия мандат на Туск.

Някои депутати от полския сейм заявиха, че биха искали да зададат въпроси на Туск относно финансовата пирамида „Амбър голд“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа