Полуграмотни шофьори вземат книжки в чужбина

Има страни от ЕС, в които няма образователен ценз за водачите

Тежките катастрофи са намалели, броят на загиналите - не

В Сливен зачестяват случаите, в които при проверки шофьорите представят книжки, издадени в Кипър и Белгия, съобщиха пътни полицаи. Едно от обясненията е, че напливът за книжки от тези две страни в ЕС се дължи на факта, че там не се изисква някакъв минимален образователен ценз за бъдещите водачи. В нашата страна законът изрично поставя праг пред кандидат-шофьорите да имат завършено поне основно образование. Това съобщиха експерти в “Пътна полиция” и служителите на автомобилната администрация на заседание на Областния съвет по безопасност на движението в Сливен.

“Става дума за лица, които са пребивавали в посочените държави и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в ЕС, като се върнат, ги подменят без никакви пречки с български свидетелства за управление”, коментираха още служители на реда. Кандидатите с основно образование, които се явявали на тестовете за книжка в Сливен, умеели да четат и да пишат. Но им липсвала функционална грамотност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, защото нямали елементарни познания. Със сигурност неграмотни граждани няма как да станат шофьори с професионална категория заради по-ситната цедка при обучението и изпитите им, казаха от автомобилната администрация. “От 2016 г. сме оборудвали специализирана стая, в която тестовете бяха качени на таблети. Правят се и снимки на кандидатите”, обясниха те. Имало е само два, и то - неуспешни опита, за измама на изпитващите. В първия случай кандидатът се явил с фалшива лична карта, а във втория - в копчето на ризата на кандидата била монтирана миниатюрна камера.

От началото на годината тежките катастрофи са намалели почти наполовина в сравнение с първото полугодие на миналата година – 47 срещу 83 произшествия. Това се дължи на по-строгия контрол, каза ст.инспектор Диян Митев от “Пътна полиция”. Ранените са 51 срещу 99. През първото шестмесечие на 2017 г. са загинали 12 души. Въпреки двойно намалелия брой на тежките ПТП-та, също 12 души са изгубили живота си и през тази година.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България