Получаваме право на втора пенсия 5 години по-рано

Това решиха депутатите с окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване

Парите за втора пенсия ще могат да се взимат и пет години преди навършване възрастта за пенсиониране по закон. Това решиха депутатите с промените в Кодекса за социално осигуряване. Това ще става при условие, че натрупаните средства по индивидуалната партида в пенсионния фонд позволяват отпускането на пенсия, не по-малка от минималната за осигурителен стаж и възраст, която в момента е 200 лева. На осигурените се дава право да променят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните пари по индивидуална си партида от един в друг пенсионен фонд, ако е изтекла 1 година от датата на сключване на първия осигурителен договор или от датата на служебното му разпределение.

“Най-важната поправка е, че хората, родени след 1959 г, ще имат право на избор на осигуряване, като се откажат от универсален пенсионен фонд и прехвърлят парите си изцяло в НОИ. Те ще имат възможност да се възползват от това си право в срок от 5 години, преди да достигнат личната си пенсионна възраст. В действащия в момента Кодекс за социално осигуряване имаше объркване откога се броят тези години”, обясни за “Труд” Любомир Христов, председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти. По думите му на практика това означава, че всички жени, родени през 1960-а и 1961 година, които са изпуснали този срок, сега получават втори шанс.

Вчера парламентът прие на първо четене и промени в Закона за Комисията за финансов надзор, които са свързани с осигуряване на бюджетна обезпеченост на институцията. Предвижда се финансирането да става чрез такси, които се събират при осъществяване на правомощията на комисията. Ако текстовете минат и на второ четене, надзорът върху небанковия сектор ще получи пълна финансова обезпеченост и ще стане независим от държавния бюджет, но таксите най-вероятно ще поскъпнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари