Ремонтират автомагистрала “Черно море” Реконструкцията е на 2-ри километър от Варна над река Звездишка

Премиерът Борисов: Перспективата пред Западните Балкани ще позволи младите да останат в региона

Камери в кафенетата също заснели предаването на подкупа

Заседанието на КСНС при Румен Радев през обектива на “Труд”

Говорител на ЕК: Срещата в София е много важна за бъдещето на Балканите

Колежки на ранената полицайка: Не се страхуваме!

Концесионерът “Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“: Очакват се над 5 млн. пътници на морските летища за 2018

“Левски” осъди остро инцидента с полицайката

Министър Петкова: Централите, които работят на въглища, ще трябва да кандидатстват за дерогация

МВР и ММС обсъдиха предприемането на общи мерки срещу вандализма по време на футболни мачове

Германия е готова да приеме още 10 хил. бежанци от Северна Африка и Близкия Изток

Отмениха 13-годишна присъда за мъж, нарязал жена с резачка

Нов магазин на NET1 отвoри врати в Младост 3 Петър Ризов-управител на NET1: „Искаме да сме приятели и партньори – задълго!“

Училища, детски градини и граждани в надпревара за най-красиво дворно пространство

Повторен оглед в общината в „Младост“, кабинетът на Иванчева не е запечатан (СНИМКИ)

Получаваме право на втора пенсия 5 години по-рано Това решиха депутатите с окончателни промени в Кодекса за социално осигуряване

Снимка: Архив

Парите за втора пенсия ще могат да се взимат и пет години преди навършване възрастта за пенсиониране по закон. Това решиха депутатите с промените в Кодекса за социално осигуряване. Това ще става при условие, че натрупаните средства по индивидуалната партида в пенсионния фонд позволяват отпускането на пенсия, не по-малка от минималната за осигурителен стаж и възраст, която в момента е 200 лева. На осигурените се дава право да променят участието си във фонда за допълнително задължително пенсионно осигуряване и да прехвърлят натрупаните пари по индивидуална си партида от един в друг пенсионен фонд, ако е изтекла 1 година от датата на сключване на първия осигурителен договор или от датата на служебното му разпределение.

“Най-важната поправка е, че хората, родени след 1959 г, ще имат право на избор на осигуряване, като се откажат от универсален пенсионен фонд и прехвърлят парите си изцяло в НОИ. Те ще имат възможност да се възползват от това си право в срок от 5 години, преди да достигнат личната си пенсионна възраст. В действащия в момента Кодекс за социално осигуряване имаше объркване откога се броят тези години”, обясни за “Труд” Любомир Христов, председател на Управителния съвет на Института на дипломираните финансови консултанти. По думите му на практика това означава, че всички жени, родени през 1960-а и 1961 година, които са изпуснали този срок, сега получават втори шанс.

Вчера парламентът прие на първо четене и промени в Закона за Комисията за финансов надзор, които са свързани с осигуряване на бюджетна обезпеченост на институцията. Предвижда се финансирането да става чрез такси, които се събират при осъществяване на правомощията на комисията. Ако текстовете минат и на второ четене, надзорът върху небанковия сектор ще получи пълна финансова обезпеченост и ще стане независим от държавния бюджет, но таксите най-вероятно ще поскъпнат.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Това “втора пенсия”, тези “ташак” пенсионни фондове са kатегорично доказани лъжи!!!! Пълна измама!!!! Но явно имат сериозна поддръжка сред “управляващите”, за задължават хората да отделят пари и за тях!!!!! Явно и тук играят доста дебели “суджуци”!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.