10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Всеки трети живее в дом без канализация Безплатна вода за бедните предвижда нов Закон за ВиК

Няма да се намери решение за името на Македония, заяви гръцкият министър на отбраната

Крадла обра храма към приюта на отец Иван Ако не се разкае, ще я постигне Божието възмездие

Рамуш Харадинай поиска от Ватикана да признае Косово като независима държава

Полша – добро текущо състояние, но сериозни дългосрочни рискове

Според оценките на Международния валутен фонд полската икономика се намира много близо до потенциалния си растеж
Средата за бизнес в страната е една от най-благоприятните в света

Прогнози за развитието на полската икономика
Европейска комисия, Международен валутен фонд.

В настоящата статия вниманието ще бъде насочено към текущата конюнктура, като първо накратко ще бъде разгледан основният фактор за развитието на една икономика – населението на страната.

Демография

В края на 2015 г. населението на Полша е приблизително 38 милиона души. От тях 15% са на възраст под 15 години, 69,5% са на възраст между 15 и 64 години, а останалите 15,5% са на възраст над 65 години. По отношение на относителния дял на лицата в трудоспособна възраст Полша е в по-благоприятна ситуация спрямо средното за ЕС(65,3%) и от България (65,8%). Отрицателният общ прираст на населението обаче показва трайна тенденция след 1999 г. поради емиграцията и рязкото намаляване на коефициента на раждаемост.

_1617-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b01

Текущо състояние

Понастоящем полската икономика се развива относително добро. Според данни на Световната банка през 2015 г. икономиката на Полша нараства с 3,6% в реално изражение, а дефлацията е 0,7%. Добавената стойност е най-вече в сектора на услугите, които генерират 63,7% от нея, следвани от индустрията с 33,5% и селското стопанство с 2,8%. Делът на индустрията е значително по-висок от средния в ЕС, който е 24,2%, докато в България той е 27,6% от БВП. Освен това делът на промишлеността в БВП е 19,3% при средно за ЕС 15,4%. Потреблението е около 77% от БВП , а инвестициите са 20,5%, докато нетният износ на стоки и услуги е 2,5% от БВП.

Салдото по текущата сметка на платежния баланс е близо до нула. Полша е отворена икономика (съотношението между външната търговия и БВП е 95%), но не разчита в голяма степен на чуждестранни инвестиции, които през 2015 г. представляват едва 1,3% от БВП. Износът на високотехнологични продукти е 8,8% от общия износ на промишлени стоки при 16,2% средно за ЕС и 7,7% за България. Въпреки значителния брой емигранти от Полша през 2015 г. относителният дял на трансферите от чужбина е 1,4% от БВП, докато за България този показател е около 3% от БВП.

Същевременно икономическото развитие е неравномерно разпределено. Налице са значителни различия в доходите между бедните източни региони и по-развитите западни. Източните области по границите с Украйна и Беларус разчитат основно на селско стопанство и се характеризират с висока безработица, докато западните растат по-бързо най-вече поради обвързаността си с германската икономика и в резултат от това средният доход там е с около 30% по-висок. Така най-богатият регион в страната Мазовецки, където се намира столицата Варшава, е с доходи сравними със средните във Франция, докато най-слабо развитите региони са с доходи сравними с тези в България – най-бедната страна по доход на човек от населението в ЕС.

Бизнес среда

Средата за бизнес е една от най-благоприятните в света. През 2016 г. Полша заема 25-о място от 189 икономики в класацията за условия за правене на бизнес на Световната банка. През последните години са предприети стъпки за улесняване на плащането на данъците чрез въвеждането на електронни декларации. Процедурите по регистрирането на собствеността са облекчени, като са намалени нотариалните такси. Полша заема първо място в класацията по показателя трансгранична търговия, за което принос има основно членството в ЕС, но и по-конкретно скорошното въвеждане на съвременна операционна система в пристанището на Гданск. Освен това е улеснено стартирането на бизнес, както и получаването на разрешителни за строеж.

Все още проблемни области според индексите остават стартирането на бизнес, получаването на разрешителни за строеж, плащането на данъци, регистрирането на собственост, получаването на достъп до електричество, защитата на миноритарните акционери и прилагането на договорите. Необходимостта от овладяване на бюджетния дефицит налага повишаване на данъци, което се очаква да повлияе негативно върху потенциала за растеж на икономиката.

Банкова система

В Полша през последните години се наблюдава тенденцията да нараства относителният дял на местната собственост върху банките. Докато през 2010 г. 31% от активите в банковата система, като се изключи централната банка, са контролирани от местни лица, в края на 2015 г. този дял достига 37,9%.

_1617-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%b8%d0%ba%d0%b02

Тази тенденция продължава и през 2016 г., като през юли най-голямата банка в Италия UniCredit SpA продаде 10% от капитала на втората по активи банка в Полша Bank Pekao SA с цел да увеличи капиталовата си адекватност. Освен това през април General Electric Capital продаде банката BPH, докато в момента Raiffeisen Bank се опитва да продаде дъщерната си банка в Полша. Също така PZU, най-големият застраховател в Полша, се опитва да придобие остатъчния дял на UniCredit SpA от 40,1% от Bank Pekao SA.

Това развитие е резултат от съвместните действия на големите финансови институции за консолидация на банковия сектор в страната и най-вече на държавната политика. Правителството обяви официално намеренията си през следващите 15 години 70% от банковите активи в Полша да бъдат контролирани от местни лица. Във връзка с това беше въведен и данъкът върху активите на банките и се обсъжда идеята те да бъдат принудени да конвертират ипотечните кредити от чуждестранна валута в злоти.

Въведеният през 2016 г. данък върху активите на банките е наложен върху общата стойност на активите, с някои изключения, като ставката е 0,44% годишно. Очаква се той да има подчертано негативен ефект върху икономиката. Според изчисления на Международния валутен фонд рентабилността на банките ще се понижи с около 30% спрямо 2015 г., растежът на вътрешния кредит ще се намали с между 3 и 4 процентни пункта, което ще допринесе за по-ниско потребление и по-малко инвестиции. Очаква се икономическият растеж да се понижи с 0,3-0,4 процентни пункта само до края на 2016 г., докато кумулативните ефекти в бъдеще ще са още по-големи. Те ще са резултат от промяната на структурата на банковите активи към инвестиции в повече държавни ценни книжа, което ще ограничи ресурсите за отпускането на кредити за частния сектор и ще повиши разходите за финансиране.

Наличието на множество ипотечни кредити, отпуснати предимно в швейцарски франкове, е проблем, който засяга почти половин милион домакинства. Правителството постави на обсъждане план за конвертирането на тези кредити в злоти, но това би струвало скъпо и вероятно разходите в голяма степен биха се прехвърлили върху банките. Според местната комисия за финансов надзор подобно решение би могло да доведе до фалит на множество банки. Поради тази причина то не се подкрепя и от експертите от МВФ.

Прогнози и рискове

_1617-%d1%82%d0%b0%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0

 

 

 

Според оценките на Международния валутен фонд полската икономика се намира много близо до потенциалния си растеж. Въпреки това правителството продължава фискалната експанзия, което краткосрочно увеличава риска от прегряване на икономиката. В по-дългосрочен период проблемите са свързани със застаряването на населението, което ще намали относителния дял на хората в трудоспособна възраст. В резултат ще се повиши натискът за увеличаване на бюджетните разходи за пенсиите, здравеопазването и публичните инвестиции, които ще застрашат устойчивостта на фиска.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Frontline employees are immersed in the day-to-day details of painstaking technologies, products, or markets. No everybody is more wizard in the realities of a performers’s speciality than they are. But while these employees are deluged with tremendously decisive report, they commonly find it bloody ill-behaved to turn that tidings into valuable knowledge. After at one thing, signals from the marketplace can be non-specific and ambiguous. For of another, employees can transform into so caught up in their own authoritarian with respect to make an effort to of feeling that they conquered descry of the broader context.

    The more holistic parallel with to tidings at multitudinous Japanese companies is also founded on another law insight. A circle is not a appliance but a living organism. Much like an unitary, it can arrange a collective finding of accord and necessary purpose. This is the organizational compeer of self-knowledge—a shared intermission of what the troop stands as regards, where it is flourishing, what easy of annulus it wants to range in, and, most respected, how to cause to be acquitted that the cosmos at weighty a reality.

    Nonaka and Takeuchi are arguing that creating discernment disposition ripen into the indication to sustaining a competitive expediency in the future. Because the competitive ecosystem and man preferences changes constantly, expertise in perishes quickly. With The Knowledge-Creating Company, managers be pain with at their fingertips years of acuity from Japanese firms that let on how to set up artful continuously, and how to tamper with it to assemble famed unheard of products, services, and systems .

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.