Полша е против идеята еврофинансирането да се обвърже с върховенството на закона

Яцек Чапутович

Полша ще се противопостави на предложението на Европейската комисия да бъде намалено финансирането от еврофондове за страни, в които се смята, че върховенството на закона в тях е под заплаха. Това заявява в интервю за Асошиейтед прес полският външен министър Яцек Чапутович два дни преди ЕК да внесе предложението си, което да залегне в бюджетната рамка на ЕС за периода 2012-2017 г.

Миналата седмица еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова каза, че планът ще включва "механизъм за върховенство на закона", който да обвърже финансирането със спазването на демократичните принципи. Европейската комисия смята, че определени елементи от съдебната система на Полша създават ситуация, в която политиците имат прекалено голямо влияние върху магистратите.

"Възприемаме това като намерение за оказване на натиск върху някои страни, политически натиск преди разговори", казва Чапутович. По въпроса за новото полско законодателство, което дава повече правомощия на избрани политици да назначават съдии, Чапутович казва, че подобен принцип е застъпен из цяла Европа. "Европейската комисия никога не е оспорвала същите правила, които са в Испания, във Франция, в Германия, а ги оспорва в системата на Полша. Ние смятаме това за прилагане на двойни стандарти", каза полският външен министър Яцек Чапутович в интервю за "Асошиейтед прес".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа