Полша и Чехия защитиха Унгария срещу наказателната процедура на ЕП

Полша и Чехия застанаха твърдо в подкрепа на Унгария срещу решението на Европейския парламент от вчера да задвижи наказателна процедура срещу страната по член 7 на Лисабонския договор заради "системни заплахи" за демокрацията и върховенството на закона. Процедурата по чл. 7 може да доведе до отнемане на правото на Унгария на глас в общите решения на съюза, но само при условие, че всички останали държави-членки са съгласни.

"Ако въпросът опре до налагане на санкции срещу Унгария, ние ще наложим вето", заяви външният министър на Полша Яцек Чапутович, предаде БНР. "Европейският съюз се опитва да постави под натиск страните от нашия регион и е време да проявим солидарност", допълни полският първи дипломат.

Чешкият премиер Андрей Бабиш определи вота на Европарламента като "безсмислица", която създава "негативно усещане" в целия съюз.

"Тази глупост само поражда отрицателни нагласи срещу Евопейския съюз. Затова заставам зад Орбан. Ние сме съюзници", каза Бабиш.

Той допълни, че правителството му стои зад унгарския премиер Виктор Орбан.

Чехия е част от Вишеградската група, включваща още Словакия, Унгария и Полша. Срещу Полша също беше започната подобна наказателна процедура от Европейската комисия през 2017 година.

Коментари

Задължително поле