Полякини стачкуват срещу забрана на аборти

Хиляди облечени в черно полякини излязоха в центъра на Варшава в понеделник на протест срещу проектозакон за почти пълна забрана на абортите, предаде Би Би Си. Акцията бе под наслов “Черен понеделник” по примера на масовата стачка на 90% от исландките през 1975 г. Освен в столицата подобни демонстрации имаше и в други големи градове в Полша.

Текстът, обсъждан в парламента, предвижда наказание затвор от 5 г. за аборт, както и за лекарите, които се съгласят да извършат операцията.

Критици на инициативата заявяват, че под ударите на правосъдието може да попаднат и жени, които са пометнали, без да искат да прекратяват бременността си. Отделно се предлагат и нови ограничения в процедурата по изкуствено забременяване, която ще позволява оплождане само на една яйцеклетка.

Сред най-големите привърженици на пълната забрана за абортиране е полската католическа църква. Друг виден критик на протестите е външният министър Витолд Вашчиковски, който заяви, че “очаква сериозен дебат, а не костюми и изкуствени проблеми”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа