Арестуваха грък, пакетирал и продавал незаконно кафе на едро

Десислав Чуколов: АТАКА е категорично против сделката с американците за F-16

Кола блъсна диво прасе на пътя София-Варна край Търново Движението в района е затруднено

Евакуираха самолет на „Шереметиево“ заради странен мирис и задимяване в пилотската кабина Осем души са пострадали

Парламентът отхвърли предложението на БСП за отлагане на сделката за F-16 за 6 месеца

Теменужка Петкова извърши промени в ръководството на БЕХ Новият изпълнителен директор на енергийния холдинг е Жаклен Коен

Борисов подкара катер във Варна (ВИДЕО) Добре е, че икономиката тегли напред, за да можем да отделяме средства за модерна техника, заяви премиерът

Вулканът Етна се активизира

Парламентът удължи работното си време до приемане на точките, свързани със сделката за F-16

Министър Горанов: Имам доверие за всичко на директора на НАП, освен за информационната сигурност

Домашен арест и обвинение за рецидивист, крал халва Апашът е рекордьор са 20 криминални и съдебни регистрации

БСП настоява премиерът Борисов да присъства на дебатите за F-16

Велизар Енчев за определението „северномакедонци“: Те имат комплекси по отношение на своята измислена нация и история, която е на 90% присвоена от българската

Министър Ангелкова: Българският туризъм трябва да е национална кауза

Евтим Костадинов, баща на арестувания зам.-шеф на фонд „Земеделие“: Синът ми не познава Миню Стайков

Полярниците ни на Антарктида гърмят шампанско няколко пъти за ЧНГ Освен късметите в баницата, можем да се похвалим с успехи в изпълнението на научната програма, съобщи проф. Пимпирев

За този полярен сезон ни се наложи да отделим повече шампанско, за да спазим традициите на Новогодишния празник. В състава на нашата експедиция има учени от Колумбия, Кипър и Монголия. Това съобщава от о-в Ливингстън проф. Христо Пимпирев – ръководител на 27-та Българска антарктическа експедиция, пишат във фейсбук страницата си от Българският антарктически институт.

Първата тапа от шампанското ще гръмне в 13,00 часа на брега на Южния океан и така ще отбележим посрещането на Нова година в Монголия. Мястото се налага, тъй като по това време очакваме лодка с товар от Испанската база. С шампанско празнуват и монголците, но по европейска инерция. Същинската за тях Нова година (годината на прасето) идва на 5 февруари, когато наследниците на Чингиз хан ще празнуват цели две седмици.

За втора наздравица ще звъннем чашите в 19,00 часа, когато посрещаме Нова година по едно и също време в България и в Кипър. По силата на четвъртвековна ливингстънска традиция това ще стане на Крумов камък – връх над базата, без значение дали времето ще предложи виелици и сковаващ студ. Ще е трудно да спазим новогодишния обичай в Кипър, да се оставя до камината парче от баницата и чаша вино за да си хапне идващия св. Василий.

За трети път ще гръмне шампанското в 22,00 часа, когато вдигат наздравици в Колумбия. Докато там в тропическа жега си подаряват жълто бельо за любов и благополучие, хапват 12 гроздови зърна за здраве и късмет, нашите колежки ще тичат по снега около базата с раници на гръб. Това е ритуал на южноамериканците за пътешествия през идващата година.

В полунощ идва ред и на антарктическата Нова година. Разгорещени от наздравици и български хора няма да забравим испанските ни съседи, които ще поздравим по радиостанцията с химна на о-в Ливингстън!

Освен късметите в баницата, вече можем да се похвалим с значими успехи в изпълнението на научната програма. Ще си пожелаем и скорошно приключване на планирания строеж на научна лаборатория, което ще ни позволи да се гордеем освен с научните си постижения и с модерна научна инфраструктура на Ледения континент.

От българското селище в Антарктида желаем на всички наши сънародници в Родината и по света здраве, късмет и много поводи за национална гордост през Новата 2019 година!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. …със значими успехи,а не с…,бе алооу,ТРУД-НО МИСЛЕЩИТЕ! За следващата година да научите българския език!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.