Помощта за бременност на невръстната Златка вече е изплатена

Еднократната помощ от 150 лева за бременност, която се полага на невръстната Златка от Сливен, вече е изплатена. Парите са получени от майката на 13-годишната родилка като неин законен представител – съобщиха източници на „Труд”. Тъй като Златка е малолетна, всички средства, полагащи се за отглеждането на новороденото, ще бъдат отпускани на бабата на бебето Динко, след като тя подаде необходимите документи. По този начин ще бъде изплатена еднократната помощ от 250 лева за раждането на момченцето. Пак бабата трябва да подаде документи за помощите за отглеждане на дете до 1 година. Техният размер е 100 лева месечно, ще се изплащат в натура, под формата на ваучери.  Бабата ще трябва да попълни документи и чрез нея ще бъдат предоставени и помощите за отглеждане на дете до завършване на средното му образование или т. нар. детски в размер на 37 лева  всеки месец, които също ще са във ваучери. В същото време 32-годишната майка на Златка вероятно ще бъде лишена от детските надбавки, които досега е получавала за собствената си дъщеря. Тези помощи се полагат при грижа на майката за детето й. А Златка заедно с новороденото и 15-годишният му баща ще живеят при неговите родители и те ще се грижат за тях.

Златка роди в 3,45 ч. на 1 януари в областната болница Сливен. Момченцето й с тегло 2800 грама е първото за 2017г. в областния град. Междувременно от прокуратурата в Сливен съобщиха, че са се самосезирали и започват проверка. Засега случаят се разследва по обвинение за съвокупление с лице, ненавършило 14 години. По този текст законът предвижда от 2 до 6 години лишаване от свобода.  Самата Златка твърди, че детето е било желано. А родителите на бащата - петокласника Ангел, вече отделили една от двете си стаи в дома си в ромския кв."Надежда" за внучето, майка му и баща му. Източници от Агенцията за закрила на детето съобщиха на „Труд”, че информация за бременността на Златка е подадена през октомври, когато тя е посетила гинеколог за преглед. От агенцията са направили проверка, в дома на бащата Ангел има условия за отглеждане на бебето.

Шокиращата новина, че в България деца раждат деца гръмна за първи път през октомври 2009 г., отново в Сливен. Тогава 11-годишната Кортеза, също от ромския кв.”Надежда”, роди момиченце в областната болница. Кортеза пристигна в болницата с булчинската си рокля и прическата с букли на главата. Тя бе докарана с родилни болки направо от трапезата в местно заведение, където нейните и родителите на любимия й Желязко /тогава на 19 г./ бяха вдигнали банкет за събирането на децата им.  Първоначално 32-годишната майка на Кортеза твърдеше, че дъщеря й била взета за булка и забременяла без нейното съгласие. Снимки, които публикува „Труд”, опровергаха тази версия. Оказа се, че и майката на Кортеза е празнувала на банкета. След като вече бе започнало разследване срещу младата баба, че е оставила без надзор собствената си невръстна дъщеря Кортеза, тя се появи публично. Трябваше лично да подаде документи за полагащите се социални помощи за отглеждане на новороденото, тъй като дъщеря й бе малолетна. Самата Кортеза разказа тогава, че три месеца преди тя да роди, нейна приятелка на 11 години от „Надежда” също е родила. Към момента Кортеза заедно с Желязко и семейството му са в Испания – казаха жители на „Надежда”. Там работят и са се устроили, там Кортеза е станала майка за втори път.

Семейните съжителства с малолетни и непълнолетни момичета от ромски произход станаха причина през последните години за образуването на десетки дела в районните съдилища в Сливенска област. Те приключваха с пробация или условни присъди. В много от случаите непълнолетните майки и бащите на децата им сключваха граждански бракове преди делата да влязат в съда, след което те бяха прекратявани. Има и дела, приключили с по 1000 лева глоби за родителите на младите бащи за това, че са съдействали и са създали условия на синовете си да заживеят на семейни начала с непълнолетни момичета.

След случая "Кортеза" семейните съжителства с непълнолетни момичета в кв."Надежда" продължават, но раждането на деца от малолетни деца са рядкост. Този факт многократно бе подчертан през медиите от социалните служители в Сливен.  Преди четири години квартални активисти открито се обявиха против "омъжването" на малолетни момичета. Един от тези активсти бе Олег Христов-Пищова. Пищова е работил много години в бившето държавно предприятие "Родопа", пенсионер е по болест и стана известен с това, че в навечерието на 60-годишния си юбилей завърши вечерно средното си образование.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право