Помпео предупреди Швейцария: Възможни са рискове за сигурността, свързани с "Huawei"

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди Швейцария за възможността страната да бъде обект на пробив в информацията за личните данни и на рискове за сигурността на фона на напрежението около обвиненията в шпионаж посредством оборудване на китайския технологичен гигант "Huawei", според интервю за швейцарското издание Neue Zuercher Zeitung, публикувано във вторник.

"Ако работите с китайски технологии, вие предоставяте информация на китайската комунистическа партия. Няма да имате поверителност на личната информация", заяви Помпео.

Коментарите на Държавния секретар са факт, след като Министерството на търговията на САЩ наложи забрана на "Huawei", за да попречи на американските компании да закупуват оборудване от китайската компания. Забраната доведе до това, че редица фирми започнаха да ограничават връзките си с китайския технологичен гигант.

Междувременно стана ясно, че Обединеното кралство все още преразглежда политиката си спрямо "Huawei", заяви във вторник говорител на "Даунинг стрийт" 10 и добави, че бъдещото търговско споразумение със САЩ е било основна част от преговорите между премиера Тереза Мей и американския президент Доналд Тръмп.

Говорителят добави, че Тереза Мей ще информира парламента на страната за позицията на правителството по отношение на китайския технологичен гигант, когато бъде взето решение за окончателната позиция на Великобритания по отношение на компанията, включена неотдавна от САЩ в т.нар. "черен списък".

По-рано през деня британският министър по сигурността Бен Уолъс посочи, че правителството все още не е взело решение, дали да разреши технологията на "Huawei" за изграждане на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) в страната.

Премиерът Тереза Мей, която се очаква да се оттегли от поста си на 7-и ни след провала в парламента на споразумението с ЕС за Брекзит, преди време защити решението да се позволи на компанията "Huawei" да разработи 5G мрежа в Обединеното кралство, заявявайки, че китайският технологичен гигант не представлява заплаха за националната сигурност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа