Поне 10 жертви на горските пожари в Калифорния

Десет души са загинали при горски пожари в Калифорния, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, като се позовават на местни медии.

Унищожени са най-малко 1500 жилищни и бизнес сгради, съобщи губернаторът на щата Джери Браун, който обяви извънредно положение. Хиляди са напуснали домовете си, бягайки от огъня. Проблемът се усложнява от силния вятър, който раздухва пламъците.

На север от Сан Франциско горят 14 големи пожара. Пламъците са обхванали над 160 кв. километра. В три окръга - Напа, Сонома и Юба е обявено извънредното положение. Местни медии съобщават за поне хиляда и петстотин опустошени домове и бизнес сгради.

Към момента не се знае какво е причинило стихията, започнала в неделя вечерта. Ветровитото време в областта се очаква да влоши обстановката. Пожарите бушуват в регион, който е дом на множество винарни. Десетки работещи там са били спасени с помощта на хеликоптери. Асоциацията на винопроизводителите в долината Напа обяви, че по-голямата част от винарните са били затворени в понеделник заради липса на електрозахранване, заповеди за евакуация и невъзможност за работа, информира БНР.

В някои части е наложен вечерен полицейски час от опасения за плячкосване на местата, подложени на евакуации.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който бе на посещение в Калифорния, увери, че федералното правителство е готово да окаже всякаква помощ, от която има нужда.

Националният център по метеорология предупреди, че условията биха довели до бързото разрастване на огнена стихия също около Сан Франциско.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка