Поне 5 причини карат 1 млн. българи да почиват в Гърция

Тази година българското присъствие на туристи в Гърция удари рекорда - до 1 август статистиката отчете, че 1 милион нашенци са предпочели плажовете на комшиите и са загърбили родното Черноморие. Наш екип се опита да разбере защо българите заобичаха повече Бялото море и керванът пое към ГКПП Кулата. А на пункта, ако попаднеш в петък сутрин или събота, си е жив кошмар. Километрична тройна опашка от автомобили и още толкова от автобуси с летовници. Въпреки неудобството да минава граница и да чака, нашенецът е весел и не се ядосва. Прави впечатление,че граничните власти са станали доста сръчни и любезни, така че туристът да е добре дошъл в Гърция. Дори и да почака, няма да е повече от половин час. Първото препятствие е преодоляно, следва второ. Комшиите сложиха на входа на магистралата към морето тол такси. И там таксуват нашенци с 2,40 евро за кола и 6 евро за автобус. Но и това не отказва българите. Нищо че плащат за скапана магистрала и лоши гръцки пътища. Мрънкане обаче няма никакво.

Отиваме на най-близкия плаж до границата, само на 90 км до Кавала.

Леле, там вече лежат летовниците и само българска реч се чува, все едно си у дома. Анкетата ни сред плажуващите само на бърз прочит отдели поне пет причини защо българинът харесва тамошната идилия.

Първо - няма цена на чадър и шезлонгите. Просто си поръчваш едно кафе и лежиш цял ден.

Не си олекнал с 30 лева за едната сянка, а си поръчал нещо, платил си и си го консумирал. Нашенецът вика - абе само от сянката си с една обиколка напред. И за обслужването се хвалят също. Едни хубави, чевръсти млади хора тичат по плажа, усмихнати изпълняват всяка поръчка, не чакаш по един час някой завеян тип да ти обърне внимание.

А за да глезят клиентите си, гърците масово са почнали да учат български език и доста добре се справят. А където не знаят кирилицата, чорбаджиите са наели наши дечурлига за по 600 евро на месец да ходят като преводачи до гръцките сервитьори. И още - никой не те гони, ако извадиш от торбата сандвич или си донесеш отвън някаква напитка.

Второ - няма синя зона, няма платени паркинги. Ако идваш с кола на плажа, нямаш грижа - паркираш до самия плаж, такса няма. Влизаш в населеното място, никакви забрани и препятствия няма. И пак има ред, казват българите и са спокойни. И добавят - това ако беше у нас, то идват мутри, казват ти къде да паркираш, плащаш на момента, без да получиш разписка. А докато намериш място за паркиране, половината летовно време ти е изтекло, нервирал си се, пъшкаш, вдигнал си кръвното .

Трето - в Гърция има свободни зони за плажуване колкото щеш. И за диво къмпингуване там е рай. И да си разтегнеш палатката в Гърция е най-нормално и никой не те преследва.

Така е, видяхме с очите си. До всеки плаж с обслужване има голяма ивица свободен плаж, и то качествен, изчистен и на централно място. Там всеки има право да си отвори свой чадър, кърпа да постави, да прави каквото иска, а спасителите са бонус, гледат и тези клиенти.

В плажовете до Кавала и друго видяхме. Всеки, който иска, може да пренощува с палатка, да си паркира караваната на пясъка и пак е без такса. Палатките ги допускат дори и на централните плажове. Нашенци разказват, че се товарят за уикендите на колите, мятат отзад палатките и вместо в хотел за по една нощ спят на плажа - така, за романтика. Има, разбира се, и платени къмпинги, но там всичко е уредено - има ток, вода, столова, баня, санитарни възли и таксите са поносними.

Четвърто - цените за изхранване по капанчета, ресторантчета и заведения са нормални. Няма дране на девет кожи, казват българите. Гледаме менютата, даже предлагат българска баница, парчето - едно евро, бирата от 1 до 3 евро, наденичка едно евро, цаца голяма порция - едно евро, пържени картофки, също голя-яма порция - две евро, шишче - едно евро, рибката от 5 евро нагоре. А един от анкетираните ни вика - ей, ходих една година на олинклузив у нас, гладен си останах, навън пък поръчах пълнени чушки с ориз, златни ми излязоха - 27 лева порцията.

Пето - морето е чисто, а плажните ивици се поддържат. Има и безплатно здравно обслужване, ако си платил здравна осигуровка при пътуване с автобус или пък си носиш европейска здравна карта. И още - редят предимствата нашенци - в аптеките им лекарствата са по-евтини от тези у нас. Така, че на тръгване задължително българите си купуват и запасяват с основните медикаменти за един дом.

Заради тези основни пет причини българинът се зарича, че и догодина ще се върне в Гърция. А за нашето Черноморие признават, че сърцето ги боли, обичат го, но търгашите, работещи на принципа „ден година храни“, ги прогонили.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България