МВР залови килограми марихуана и кокаин в София

Историята на Ясна поляна и толстоистите оживя в книга

Радев: Г-н Цветанов трудно осмисля това, което чете, неслучайно настоявам за по-добро образование

Монтираха 600 светещи улични табели в Банско и Добринище

Суши, оригами и демонстрации на айкидо на 21-и път празник на японската култура във ВТУ

НАП: Всяка втора декларация за доходите е подадена по електронен път

Спецпрокуратурата поиска арест за Иванчева и другите двама

200 животновъди се събират на изложение в Сливен

ЕТА поиска прошка от жертвите си

Център за трансгранични правни изследвания създават ВТУ и Белгородският университет

2,5 тона лукс катерят Скалистите планини Bentley атакува рекорда за най-бърз SUV по изкачването Пайкс Пийк

Цецка Цачева: Ще има проверка в прокуратурата за превишаване на права при акцията срещу Иванчева

Данни на МВФ: Испания вече е по-богата от Италия

Тръмп покани Путин на посещение в САЩ

Министър Петкова: Печалбата на НЕК за 2017 г. ще е около 6 милиона лева

Попова скастри Плевнелиев за службите (ОБЗОР)

Преди да си тръгне от „Дондуков“ 2, в прощалната си реч вицепрезидентът Маргарита Попова обвини държавния глава Росен Плевнелиев, че с лека ръка се отказал от контрол върху службите, които отишли в изпълнителната власт. „Това е фундаментален въпрос за всеки държавен глава. Ако на него му липсва този ресурс, той не може пълноценно да изпълнява своите задължения. Аз на негово място щях да се боря със зъби и нокти, за да не се случи такова нещо в държавата. Нито е честно, нито е рационално”, заяви Маргарита Попова. Тя припомни, че на президента му бе отнето правомощието да издава указ за назначаване на председателя на ДАНС и бе категорична, че това било в основата на големите скандали през 2013 г.

Вицепрезидентът припомни, че в конституцията има едно правило – правилото за конституционната симетрия. “В момента конституционната симетрия е разрушена”, заяви тя.

„Имаме проблеми в стабилността на политическата система като последица от разделението в обществото“, обяви Попова. Тя призова за национално единение и загърбване на противопоставянето и омразата в обществото. “Може ли да правиш война в собствената си държава и да претендираш, че изнасяш мир навън? Аз не искам да изнасяме война. Искам да изнасяме мир, бъдеще, настояще и повече спокойствие. Ако не си оправим къщата и ако не седнем да се помирим, ако тази институция не успее да направи това, да го извади като един-единствен първи приоритет, всичко останало ще се интегрира около това, чакат ни тежки времена. Има ли война вътре, не можеш да изнасяш мир навън!”, предупреди Маргарита Попова. Тя попита “кой подклажда омразата и агресията?“ и подчерта, че е много важно да разберем дали това „е нашенска работа, или е подклаждано отвън“.

Попова на няколко пъти благодари на екипа си, с който пет години работили с “очи за България”.

От изявлението на Плевнелиев стана ясно, че той е въвел пряката демокрация и е първият президент, който „публично свалил доверието си от правителството и мандатоносителя“; “отказал да присъства на клетвата на конституционен съдия“; първият, който си тръгвал в добри отношения с партията, която го издигнала, и нейния лидер. Както и първият, въвел дългосрочното планиране в държавата. И още нещо – Плевнелиев бил не просто президент, а президент мениджър, президент кризисен мениджър и президент на електронното управление. Той въвел и дуалното образование. Заслугите на Плевнелиев са напоително описани в годишника на институцията за 2016 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Плевнелиев си беше един олигoфрен и неадекватен палячо… добре са му взели правомощията…

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.