Поправките в закона за БНБ бяха приети от бюджетната комисия в НС

Снимка: Пламен Стоименов, архив

Очакваме до края на деня оценка от Европейската централна банка

Поправките в закона за БНБ бяха приети от водещата бюджетна комисия в НС на второ четене с 14 гласа „За“ и 6 „против“. Измененията минаха след кратък дебат и изказване на левицата, че няма нужда от реални промени в закона.

„Очакваме оценка от Европейската централна банка за промените в закона за БНБ до края на деня и мисля, че тя ще е положителна“, коментира финансовият министър Владислав Горанов по време на обсъждането в НС.

По думите му вариантите пред правителството са били два - или законодателството ни да съответства на европейските правила, или да не продължим по пътя към еврото. Той допълни, че няма нужда от повече клетви, визирайки отбоя на левицата, защото вече има и решение, гласувано от депутатите в пленарна зала, а именно България да не участва във валутния механизъм ERM II при различен курс от 1.95583 лeва за 1 евро.

„До 18 часа днес трябва да получим одобрение на новата алинея 3 в закона за БНБ от Европейската централна банка“, допълни и гуверньорът на БНБ Димитър Радев. По думите му има категорично разписано правило, според което всеки български представител трябва да поддържа позицията за фиксирания курс лев-евро от началото до края, и ако има отклонения, това означава, че страната ни излиза от ЕRM II.

Промените в Закона за БНБ в чл. 29 се добавя нова ал. 3, чиито промени предвиждат считано от датата на участие на България към ERM II официалният валутен курс на лева към еврото да е равен на централния курс, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяването на механизъм за обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г., и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между ЕЦБ и националните централни банки на държавите-членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове и третия етап от икономическия и паричен съюз.

Коментари

Задължително поле