Задържаха 27-годишен шофьор, ударил 7 паркирани коли след гонка с полицаи

Емил Радев: Действия на властите по отношение на чумата са съобразени с европейските документи

Депутатите приеха промените за ранно пенсиониране на миньорите

Славчо Велков: Дано чумата по добитъка не се окаже като ишиаса на един европейски чиновник

Гръцкото правителство иска да разсее напрежението с Москва

Властелинът на пръстените Новото Audi Q8 съчетава функционалността на голям SUV с елегантността на купе

Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

Наш капитан на кораб спасява Пирея от апокалипсис Загадките на българското морячество – трета част

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

Поправят дефектни гени в човешки ембриони (ИНФОГРАФИКА) Успешни експерименти на американски и китайски учени

През последните месеци две съобщения в научни списания описаха експерименти, с които екипи в САЩ и Китай са успели да “ремонтират” гени в човешки ембриони с цел отстраняване на наследствени заболявания. Макар че има години до внедряването им в медицинската практика, те дават надежда за повече и по-добър живот на милиони по света.

През юли в сп. “Нейчър” учени от Университета на Орегон за здравеопазване и науки обявиха, че за първи път са използвали обещаващата технология за генно редактиране CRISPR-Cas9 за замяна на ген, причиняващ потенциално смъртоносното сърдечно заболяване хипертрофична кардиомиопатия, от което е застрашен един на 500 души.

При експериментите с десетки изкуствено създадени ембриони мишена на намесата бил генът MYBPC3 в мъжка ДНК. Неговата мутация е доминантна, което означава, че детето трябва да наследи само едно копие от мутиралия ген, за да изпита последиците от неговия ефект. С използването на CRISPR-Cas9 този мутирал ген успешно бил заменен със здрав от женската ДНК (виж графиката), като успеваемостта била 72%.

15-200
През септември пък китайски учени обявиха в сп. “Протеин енд сел”, че са извършили прецизна “химическа операция” на човешки ембрион, с която за първи път в света е отстранена наследствена болест. Екипът в университета “Сун Ятсен” използвал техника за базово редактиране на ДНК, за да коригира една “грешка” в трите милиарди “букви” на генетичния ни код. Учените оперирали създадени в лаборатория ембриони, за да отстранят кръвно заболяване, наречено бета таласемия.

Базовото редактиране променя основните четири “строителни елемента” на ДНК, наречени бази: аденин (А), гуанин (Г),тимин (Т) и цитозин (Ц). Всички инструкции за изграждане на човешкото тяло са кодирани в комбинацията от тези бази.

Потенциално смъртоносната бета-таласемия се причинява от единична промяна в генома, известна като точкова мутация. Китайският екип я отстранил, като сканирал ДНК, за да открие грешката, а след това превърнал Г в А.

Базовото редактиране е усъвършенствана форма на CRISPR. Вместо да реже и заменя определени гени, тази технология променя базите в ДНК.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Eksperimenti nad embrioni stavat samo v totalitarni obshtestva – kat Kitai naprimer – eto zoshto USA biokompanii zaobikaliat strogite US zakoni I shtedro nalivat pari na komunisticheskite glavorezi za eksperimenti varhu nerodeni coveshki dushi?!

    1. Друга песен ще запееш, ако на някой твой роднина му открият наследствено заболяване. Само завършените глупаци плюят по учените, че лекуват деца.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.