Популисти използват местните референдуми

Смисълът на въпросите е да бъде ли спазен законът или не

Местните референдуми в България създават противоконституционни прецеденти, които се използват за популистки цели с незаконосъобразни решения на Общинските съвети. Това посочва Управителният съвет на Българската минно-геоложка камара в отворено писмо по повод допитването, което предстои в Трън на 11 юни.

Общинският съвет в града одобри предложението на кмета за произвеждането на местен референдум с въпрос "Против ли сте община Трън, чрез общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и преработка на метални полезни изкопаеми?"

Камарата подчертава, че "твърде често въпросите са формулирани, така че заложеният в тях смисъл всъщност е питане дали да бъде спазван законът или не". Решението за провеждане на местния референдум е "актуален пример за противоречиво използване на пряката демокрация".

Според камарата държавната власт умишлено е обжалвала всички решения на Общинския съвет по този въпрос заради воденето на "активна популистката и манипулативна предизборна кампания", която целяла да "прогони и очерни най-големия инвеститор в района".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България