На 20 септември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 20.09.2019

„Лудогорец“ смаза ЦСКА (Москва), „армейците“ изравниха антирекорд за новия век

Верижна катастрофа край Владая, един човек е в болница

Юнкер: Възможно е ЕС и Обединеното кралство да постигнат сделка преди 31 октомври

Поредна провокация срещу магистрала „Струма“ кроят „зелените“ 2 млрд. лв. загуба за България от действията на „еколозите“

Тръмп готов да засили натиска върху Пекин, ако скоро не бъде постигната търговска сделка

Бенсу Сорал отлага забременяването

Миролюба Бенатова кара такси в София (СНИМКИ)

Шефът на „Амазон“ обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Съдия Калпакчиев пусна на свобода убиеца Полфрийман (обзор) Само преди 2 месеца Софийски градски съд отказа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 20 септември 2019

Марош Шефчович: ЕС, Киев и Москва все още не са постигнали съгласие по договора за пренос на руски газ

До 27 000 лева глоба отнася Българското национално радио (обзор) СЕМ санкционира заради спиране за 5 часа на “Хоризонт”

Взривиха с газ колата на частен съдебен изпълнител Версия: Атентатът е свързан с работата на мишената

Пореден опит за автономия прави регион от Румъния, населяван предимно с унгарци

флаг, Румъния

Гражданска законодателна инициатива за обявяване на автономия на Трансилвания е била подадена на румънския парламент за обсъждане. Регионът Секей, който обединява централните румънски области Муреш, Харгита и Ковасня е населяван предимно с унгарци. Инициативата е събрала повече от сто хиляди подписа, предаде Romania-Insider.

Според изяснителния меморандум Секейският регион е „исторически регион със специално минало“, който в миналото се е радвал на широка автономия, независимо от държавата, към която е принадлежал, включително дори и по време на комунистическото управление на Румъния. Инициаторите сочат, че предложението е базирано върху принципа на субсидиарността като „една от основните ценностите на всички страни в Европа“, според която местните общности трябва да имат глас относно въпросите, които представляват интерес за тях.

Инициаторите критикуват забавянето на рационализацията на Румъния и затова смятат прилагането на проекта за полезно и демонстриращо, че „рационализацията е наистина решението за Румъния“. Според проекта Секейският регион трябва да стане автономен регион със статут на правен субект, който да контролира и управлява въпросите свързани с упражняването на собствена регионална политика. Там се твърди, че „автономията на региона, не застрашава териториалната цялост и суверенитета на Румъния“.

Според предложенията унгарският език ще бъде официален език в автономния регион и ще бъде използван в образованието, културата, правосъдната система и администрацията. Регионът трябва да има управителен съвет, управителна комисия и президент, както и местни власти. Президентът на Секейския регион ще бъде избиран пряко от жителите на областите в свободни общи избори за период от четири години според проекта.

Проектът има специална глава, посветена на „връзката между държавата и региона“, според която правителството на Румъния ще назначава префект в региона, който да съблюдава спазването на закона и да е медиатор между регионалните власти и централните власти в Букурещ.

Това е вторият опит за обявяването на независимост на Секейския регион. През 2012 г. партия „Демократически съюз на унгарците в Румъния“ предложи подобен проектозакон, който бе отхвърлен.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.