Пореден храм проучват на крепостта Мисионис

На части от сграда, вероятно храм, са попаднали археолозите при тазгодишните разкопки на крепостта Мисионис. Градежът е с хоросан и се намира северно от Базилика 2. Това обявиха на пресконференция археолозите проф. Николай Овчаров и Ангел Конаклиев на историческия обект, който се намира на 7 км от Търговище и се предполага, че там е било началото на града.

Църквата, която се разкрива сега, е вероятно осмият храм в този район, включително с откритите в подножието, извън крепостта. Предстои да бъде датиран градежът, който можело да е от времето на първата българска държава. Подът на сградата е от плочки, а според проф. Овчаров имало фрагменти от стенописи. Можело да е и личният параклис на епископа на Мисионис, който е служил там, предположи още той.

Археолозите представиха също реставрирания баптистерий или т.нар. кръщелня, разкрита през миналата година. Над нея е изградено защитно покритие от стъкло, което да го предпазва от атмосферните влияния.

Разкопките и тази година основно се финансират от Община Търговище, която отпусна 35 000 лв. Известен бизнесмен отново допълва средствата с дарение от 15 000 лв. Стана известно, че след кандидатстване от държавата са отпуснати още 18 000 лв.

„Това е историята на нашия град и е важно да я пазим. Изказвам своята признателност и към всички съграждани и спонсори, които осигуряват средства и за консервацията на обектите, тъй като тя е не по-малко важна от самото им разкриване“, заяви кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, който взе участие в пресконференцията на мястото на разкопките.

Коментари

Задължително поле