Поредната далавера на зелените спряна от КЗК (обзор)

Приети са жалбите срещу половината от заданията на обща стойност 12 млн. лв.

Прогнозата - нови протести маскирани като природозащитна кауза

Със свое решение Комисията за защита на конкуренцията спира част от скандална обществена поръчка, която на практика е подарък от Министерството на околната среда и водите за шепата „зелени“, част от коалицията „За да остане природа в България“.

КЗК обявява за незаконосъобразни позиции с номера 4, 6 и 7 от заданието „Анализи и проучвания на видове и природни местообитания ...“ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Средствата, които ще бъдат дадени от държавата и Брюксел за изпълняване на работата, са близо 12 млн. лв., като само незаконосъобразните позиции са за 4 572 500 лева.

Както „Труд“ писа в свое разследване още през декември, от условията на търга е видно, че те са направени по начин, гарантиращ избирането на фирма изпълнител от кръга на „еколозите“.

Историята започва още през август миналата година. Поръчката е обявена от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към МОСВ. На прост език заданието й означава - събиране на информация за разпространението на видовете в България, която след това ще се предаде на ЕК. Тя трябва да установи достатъчна ли е площта на мрежата „Натура 2000“ в България, или тя следва да бъде увеличена и какво е състоянието на видовете и местообитанията. Ако за последните картината е лоша, Брюксел логично ще препоръча рестрикции, които ще ударят по развитието на зимния и летния туризъм у нас. Разбира се, прогнозата е, че щом „зелените“ получат поръчката, ще обявят за трагично състоянието на видовете и местообитанията и това ще доведе до изграждане на нови защитени зони у нас, които ще бъдат включени в мрежата на „Натура 2000“. В обектите от нея на практика се забранява всякаква дейност, която развива икономиката. Цялата „Натура 2000“ у нас е под контрола на „еколозите“, като само с тяхна благословия нещо може да се случи там. И това никак не е безплатно. В същото време от поръчката те щяха да получат близо 12 милиона лева. Засега КЗК им отнема тази възможност, като поне частично им пречи да се доберат до колосалната сума.

 

Апетити

В схемата вече е и „Да, България“

Как става рекетът над държавата? Схемата е добре изпипана, като вече официално е и коалиция „Движение Да, България“ с шеф проваленият правосъден министър Христо Иванов. В обединението влизат партия „Да, България“, ДЕОС и ПП „Зелените“.

Кандидатите за депутати от коалицията са познатите „усвоители“ Андрей Ковачев, Петко Цветков, Тома Белев, Андрей Ралев, Борислав Сандов.

В продължение на години те извиваха ръцете на официалните власти по следния начин - набелязва се подходящ повод да се организира протест срещу правителството със специфична насоченост върху МОСВ. Свързаните с тези НПО фирми се подготвят за обществените поръчки. ПП „Зелените“ използва темата на протеста за свои политически дивиденти. По тази схема в последните шест години правителството е принудено да даде чрез обществени поръчки над 40 млн. лева, при погазване на принципите на честна, свободна и лоялна конкуренция.

Коментари

Задължително поле