Поредната измама в интернет: Печелите лаптоп. Платете го!

Снимка: Архив

Десетки потребители спечелиха скъпи лаптопи и телефони от томбола във фейсбук. За да ги получат, трябваше да си платят. Томболата обаче се оказа лъжа, а наградите останаха мираж, информир БНТ.

Докато Мариана и Елена разглеждат една и съща фейсбук страница, попадат на възможност за ранен коледен подарък - томбола, в която наградата са пет лаптопа. Трябва само да напишат число от 1 до 100.

Не след дълго идва щастливата новина - спечелили са скъп лаптоп. Лаптопът обаче бил в Англия и трябвало да платят 33 лева и 50 стотинки за доставката - или с банков превод на британска сметка, или с куриерска пратка към българин в Благоевград. Елена нарежда банков превод, но е уведомена, че сметката е невалидна. Опитва втория начин.

"Направих наложения платеж, но на следващия ден реших да отложа наложения платеж, защото се усъмних, че това е лъжа. Вече се бяхме свързали с други момичета, които също са потърпешви", разказва жената.

Томболата е организирана от страницата „Да се посмеем“. Според нея печелившите са петима. След проверка на Мариана обаче победителите се оказват много повече. Участниците се съмняват, че изобщо някой ще получи лаптоп.

"Тези, които не са доволни от случващото се и коментираха, че това е измама, веднага биваха изтрити и техните коментари", посочва Мариана Георгиева.

От страницата пишат, че наградите са осигурени от английска компания с името „Мобистайлс“. Споменатият адрес обаче е в Уелс. В правителствения регистър на Великобритания няма такава компания. Лицето за контакт в Благоевград се казва Виктор Митев. Посочено е и ЕГН. Потърсихме Митев на два номера, предложени от организаторите, но никой не отговори на обажданията.

„Да се посмеем“ далеч не е единствената страница с подобни игри. Създателите ѝ признават, че е свързана с поне една друга - „Мачкай За Да Те Уважават“. Печеливши от нейна предишна томбола са уведомени по същия начин, но името на фирмата, номерата за връзка и ЕГН-то на Митев са различни.

Измамените трудно ще си върнат парите, освен ако не се разбере кой стои зад страниците.

"Тук е другият важен момент - хората да пазят всякакъв тип електронни документи или хартиени, които доказват, че е било извършено определено плащане, за да може на тази база всъщност да се иска и обезщетението, когато бъде установен нарушителят", призова Димитър Маргаритов, председател на Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари