Тръмп: Черна гора може да вкара НАТО в Трета световна война

Президентът Радев от „Граф Игнатиево“: Ще ми се да вярвам, че българските авиатори скоро ще имат нови и модерни самолети

БМВ удари 5-годишно дете в Пловдив, момчето е в болница със счупен крак

Столични полицаи задържаха 18-годишен дилър на наркотици и трима негови клиенти

Закриват 11 прокуратури в страната

Министър Каракачанов: Кретенизъм е да обясняваш за тайна политика за изселване на населението от Странджа, за да се заселят мигранти

Започват изследвания за наличие на трихинелоза и Африканска чума по дивата свиня у нас

БАБХ: Открито е вторично огнище на чума по овце и кози в Болярово

Осъдиха бивша агрошефка, ощетила държавата и Берковица със земи за 4,6 млн. лева

Волен Сидеров: Валери Симеонов руши коалицията на Патриотите

Вижте от птичи поглед изграждането на комплекса Garitage Park в София (ВИДЕО)

Откриха 341 литра контрабандни препарати за растителна защита и 12 бутилки фреон на МП Капитан Андреево

Близо 1200 проверки на данъчните по Северното Черноморие Запечатаха ресторант за бързо хранене във Варна и механа в Шкорпиловци

Д-р Стефан Филев, директор на МОБАЛ-Велико Търново в отговор на твърдения на червен депутат: Няма закриване на болнични структури! Здравеопазването не е плод, зеленчук!

Българска връзка в скандал за нелегален трафик на оръжие в Гърция

Поредните лъжи на Белев потекоха от тв екрана

Тома Белев, провален директор на ПП „Витоша“

Поредните манипулации изрече нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България (АПБ) Тома Белев в ефира на БНТ 1 в четвъртък вечерта.

При гостуването му в предаването „Още от деня“ като опонент на Белев и в защита на развитието на зимния туризъм застана бившата министърка на околната среда и водите Евдокия Манева.

Тя припомни, че има окончателно решение на съда, което постановява, че Тома Белев е обсебил от години ръководния пост в АПБ и ползва сдружението, за да прокарва лъжливите тези на зелените и да заблуждава българската общественост.

Белев обяви, че това не е вярно и решението на Софийският апелативен съд (САС) е в негова полза. Той заяви, че ще покаже документа.

Истината е малко по-различна – Тома Белев показва само един абзац от решението, който той тълкува по собствен начин, без да е юрист и заявява, че всичко е в негова полза.  Всъщност в решението е записано,  че последното Общо събрание на АПБ не е законно и гласуваното от него не е в сила. На това Общо събрание председателството на Белев е подновено, след като той вкарва свои хора в управлението на сдружението и именно с техните гласове си гарантира шефското място.

А решението на съда за нелегитимността е окончателно, защото, както „Труд“ писа тогава, Белев не е внесъл таксата за обжалване пред Върховния касационен съд и след изтичане на сроковете решението на САС е влязло в сила и може да се види:

Решение Тома Белев

Целият казус

АПБ е създадена през 2003 година от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова събрание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като директор на ПП „Витоша”, след проведен конкурс. Това автоматично означава, че той няма право да представлява Асоциацията, защото дотогава е бил председател в качеството си на директор на ПП „Витоша”.

През 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, за да подмени Устава, като целта е, да се вкарат 15 физически лица, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев.

Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите приближени. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави на СГС и САС.

От създаването си през 2003 година досега Асоциацията на парковете изпълнява десетки проекти, като същевременно закупува значителен брой имоти в различни области от страната.

Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините се оказа, че АПБ е най-големият жалбоподател срещу решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните директори на паркове оспорват решения на ведомството. Този абсурд продължава почти 15 години.

Според юристи решението на СГС, потвърдено от САС и необжалвано пред ВКС, окончателно лишава Тома Белев от представителна власт. Това поражда редица правни последици, които засягат представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.