Малък гайдар разплака всички във „Фермата“

Вижте от птичи поглед опустошението след пожарите в Калифорния (ВИДЕО)

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Валери Симеонов разговаря с Каракачанов преди да реши за оставката

23 лица с трайни увреждания започнаха работа в община Смолян

Започва Рали спринт Сливен

Ограничават движението по Панаирния мост в Пловдив тази събота

Ето кои са окончателните състави на България и Кипър

САЩ намаляват бойците си в Африка За да се фокусират над заплахите от Русия и Китай

Ралица Паскалева предаде псевдо продуцент на ФБР Измамникът искал да я прави порно актриса

Вино без градус е новата мода Наши производители вече правят експерименти за производството му

Протестиращите майки за оставката на Валери Симеонов: Ще чакаме решението на Народното събрание

Министерски съвет потвърди: Оставката на Валери Симеонов е лично негово решение

Насрочиха процес за бунга-бунга партитата Силвио Берлускони отново на мушката на съдебната власт

Въглищата с етикет, дървата да са сухи Финансови глоби за кметове, ако трудно се диша

Протестиращи в Перник пак блокираха магистрала „Люлин“

Поредните лъжи на Белев потекоха от тв екрана

Тома Белев, провален директор на ПП „Витоша“

Поредните манипулации изрече нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България (АПБ) Тома Белев в ефира на БНТ 1 в четвъртък вечерта.

При гостуването му в предаването „Още от деня“ като опонент на Белев и в защита на развитието на зимния туризъм застана бившата министърка на околната среда и водите Евдокия Манева.

Тя припомни, че има окончателно решение на съда, което постановява, че Тома Белев е обсебил от години ръководния пост в АПБ и ползва сдружението, за да прокарва лъжливите тези на зелените и да заблуждава българската общественост.

Белев обяви, че това не е вярно и решението на Софийският апелативен съд (САС) е в негова полза. Той заяви, че ще покаже документа.

Истината е малко по-различна – Тома Белев показва само един абзац от решението, който той тълкува по собствен начин, без да е юрист и заявява, че всичко е в негова полза.  Всъщност в решението е записано,  че последното Общо събрание на АПБ не е законно и гласуваното от него не е в сила. На това Общо събрание председателството на Белев е подновено, след като той вкарва свои хора в управлението на сдружението и именно с техните гласове си гарантира шефското място.

А решението на съда за нелегитимността е окончателно, защото, както „Труд“ писа тогава, Белев не е внесъл таксата за обжалване пред Върховния касационен съд и след изтичане на сроковете решението на САС е влязло в сила и може да се види:

Решение Тома Белев

Целият казус

АПБ е създадена през 2003 година от осем дирекции на държавни природни паркове, в качеството им юридически лица. Управителният съвет на Асоциацията, се състои от Дирекциите на парковете, където са представени от съответните директори. Те избират Белев за председател, защото към онзи момент е директор на Природен парк „Витоша”, а не в качеството му на физическо лице.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова събрание не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е направено и през 2013 година. Междувременно, през 2012 година, Белев е освободен като директор на ПП „Витоша”, след проведен конкурс. Това автоматично означава, че той няма право да представлява Асоциацията, защото дотогава е бил председател в качеството си на директор на ПП „Витоша”.

През 2014 година, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира свикване на Общо събрание, за да подмени Устава, като целта е, да се вкарат 15 физически лица, с което се променя съотношението при гласуване в полза на хората на Белев.

Чрез тази промяна, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията използвайки гласовете на своите приближени. Именно това Общо събрание и неговите решения, обжалвани от дирекцията на ПП „Витоша”, са отменени от съдебните състави на СГС и САС.

От създаването си през 2003 година досега Асоциацията на парковете изпълнява десетки проекти, като същевременно закупува значителен брой имоти в различни области от страната.

Понастоящем Асоциация на парковете в България е бенефициент по проект на Българско-швейцарската програма за сътрудничество на стойност 4.7 млн. швейцарски франка. През годините се оказа, че АПБ е най-големият жалбоподател срещу решения на Министерството на околната среда и водите. Тоест държавните директори на паркове оспорват решения на ведомството. Този абсурд продължава почти 15 години.

Според юристи решението на СГС, потвърдено от САС и необжалвано пред ВКС, окончателно лишава Тома Белев от представителна власт. Това поражда редица правни последици, които засягат представителството на неправителствената организация понастоящем и през годините.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.