Порой удари Монтана и района, заля улици и къщи (обзор)

Пороен дъжд се изля в петък следобед над Монтана и селата в района. За минути част от улиците в областния град и близки селища се превърнаха в мътни реки и блокираха автомобили  и къщи. Приземни етажи на жилища бяха залети, а възрастна жена в село Стубел едва се спаси от придошлата стихия.  Небесният водопад се стовари  над Северозапада  за броени минути и завири най-ниските райони в Монтана. По данни на МТО станцията за около половин час над града са се изсипали над 30 л на кв. м.

Около 30 коли попаднаха във воден капан край магазин „Кауфланд” и площад „Славейков” и бяха изтеглени от екипи на „Противопожарна безопасност и защита на населението”. Преляла рекичка в село Стубел заля приземните етажи на къщи. 84 годишна жена, оперирана наскоро и трудно подвижна, едва успяла да премине през нахлулата в къщата й вода и да се качи на втория етаж. 2 екипа спасители привечер в петък започнаха отводняване на улици и жилища. Над 50 000 души в областта останаха за по няколко часа без ток заради повреди по ел. мрежата и съборени стълбове, но авариите бяха отстранени бързо. Дъждът в областта продължи и през нощта срещу събота, но намаля и не създаде проблеми.

По данни на метеоролозите  за 24 часа в Монтана са се изсипали 39, 2 л на кв. м., в Долно Церовене са паднали 54, 5 л,  край Безденица 67 л, , в Стубел – 45 л, Вълчедръм  - 44, 9 л. „По метеорологичните стандарти това се водят опасни явления”, коментираха експерти. В събота спасители и местни жители продължиха разчистването на засегнатите райони. „Ситуацията се нормализира, няма селища без електричество, вода или непроходими пътища. Безпокоим се обаче, защото след  интензивните валежи през последните дни земята е преовлажнена и евентуални нови силни дъждове ще създадат сериозни проблеми!”, каза областният управител Росен Белчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България