Портретът на Маргарет Тачър изчезна от "Даунинг стрийт" №10, а Великобритания се разгневи на премиера Кийр Стармър

Снимка: Twitter/ Politics UK

В лято, прекъснато от избори и след това бунтове, всъщност не е имало „глупав сезон“ във Великобритания - традиционния период на новини, когато излизащите на почивка депутати се вълнуват от тривиалности.  Но това вече не е така – благодарение на спора за портрет на Маргарет Тачър.

Известно е, че леко строгата картина на бившия премиер от художника Ричард Стоун е преместена от кабинета на Даунинг стрийт, където висеше от 2009 г., когато Гордън Браун я поръча.

Този единствен факт беше достатъчен, за да предизвика материали на първа страница в Daily Mail и Telegraph, както и апокалиптични отговори от хора като бившия министър на торите Джон Редууд, който каза, че скриването на портрета показва, че Кийр Стармър „иска да повлече Великобритания надолу“.

Междувременно Прити Пател, попитана за решението на Стармър при откриването на кампанията й за лидерство на консерваторите, каза: „Мисля, че това ни казва наистина всичко за неговите приоритети. Неговите приоритети не са да служи на страната, неговите приоритети са буквално просто да бърника по периферията."

Малко по-загадъчно, официалният акаунт на Conservative X публикува история за картината с думите: „Кажи ми, че имаш проблем с жените, без да ми казваш, че имаш проблем с жените.“

„Какъв жалък, незначителен човек е Киър Стармър, за да премахне образа на първата жена министър-председател и един от най-дълго управлявалите министър-председатели“, изригна в Х Естер Макви от Консервативната партия и бивш секретар по труда и пенсиите.

Портретът беше премахнат, "за да не напомня на Стармър за великия политик, който никога няма да може да надмине", добави Макви. 

Изглежда Стармър е отговорен за решението да се премахне портретът. Според Том Болдуин, биограф на премиера, когато се срещнали в стаята наскоро, Стармър се съгласил, че голямата картина в позлатена рамка е „смущаваща“ и той вероятно ще я свали.

„И той го направи“, каза Болдуин на литературно събитие в Глазгоу, коментари, първоначално съобщени от вестник Herald.

Източник от №10 каза, че портретът „вече не е на стената“, но отказа да каже къде е отишъл. Жаки Смит, лейбъристката бивш министър в кабинета, наскоро избрана за колега и министър на уменията в образователния отдел, каза пред LBC, че ще картината остава на №10, но отново не даде подробности.

В известен смисъл подобно декоративно разместване е напълно рутинно. Новите министри получават достъп до колекцията от близо 15 000 правителствени произведения на изкуството, за да украсят офисите си, а смяната на правителството почти винаги води до промяна в това, което виси по стените.

Портретът на Стоун е малко по-различен по това, че не е придобит от правителствената колекция от произведения на изкуството, а по-скоро цената от 100 000 паунда е платена от анонимен дарител. Картината показва Тачър на върха на нейната власт през 1982 г., точно след Фолклендската война.

Местоположението също има значение – Тачър е използвала стаята като свой кабинет и сега е известна като стаята на Тачър. Стоун, говорейки през 2009 г., докато завършваше работата, каза, че разбира, че портретът ще „остане на Даунинг стрийт завинаги“.

И така ще бъде, но, поне засега, в по-малко видна и може би по-малко обезпокоителна позиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа