Посетители на Иконописното ателие в „Етър”-а масово търсят иконата на хан Тервел

Сумистът Калоян Махлянов-Котоошу и съпругата му си закупиха изображение на Богородица

Иконата на хан Тервел е една от най-търсените от посетителите на Иконописното ателие в музей „Етър”. Зографът Пламен Малинов разказва, че много българи, в това число и млади хора, се интересуват от единствения канонизиран от църквата български хан. Владетелят, който според историци е син на Аспарух, спира нашествието на арабите, сваляйки обсадата на Константинопол през 718 година, а така спасява и Европа.

Зографът Пламен Малинов не пропуска да популяризира иконата сред чуждестранните посетители. Припомня им, че границите на континента днес можеха да са различни, ако не е управлението на Тервел. От около година му прави впечатление колко търсено е изображението на този хан, който църквата припознава като свети Тривелий Теоктист.

Хан Тервел е наричан „спасител на Европа”, канонизиран е за светец и от православната, и от католическата църкви. В официалния сайт на Светия синод на българската православна църква се посочва: „…в няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист).

Ако интересът на посетители в музей „Етър” към канонизирания хан е забележим от скоро, то почитта към българските светци е постоянна. Иконите на св. Петка, на св. Иван Рилски, на св. Злата Мъгленска са сред предпочитаните.

Вярата в Богородица обаче е най-силна. Икона на Божията майка, рисувана от Пламен Малинов наскоро са закупили Калоян Махлянов – Котоошу и съпругата му ‎Асоко Андо по време на свое посещение в музей „Етър”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България