Поскъпват кредитите за техника и ремонт

Увеличават се и таксите и комисионите, които банките ни взимат за обслужване на заема

Лихвите по депозитите падат

Потребителските кредити, които теглим за нова техника или ремонт на дома, поскъпват, показват данните на Българска народна банка за юли. Спрямо юни средният лихвен процент по тези заеми в лева нараства с 0,42 процентни пункта, а по тези в евро – с 0,84 пр. п., като средната лихва в лева стига 8,76%, а в евро – 4,74%.

Увеличават се и таксите и комисионите, които банките ни взимат за обслужване на кредита - Годишният процент на разходите. За левовите заеми той нараства за месец с 0,65 пр. п. до 10,91%. За кредитите в евро ГПР се увеличава още по-сериозно - с 1,06 пр. п. и достига 5,19% през юли.

В същото време ипотечните заеми продължават да поевтиняват. Средният лихвен процент за нов жилищен кредит в лева се понижава с 0,04 пр. п. до 3,38%, а при този в евро – с 0,06 пр. п. до 3,72%. Намаляват и разходите и таксите за обслужване на този вид заеми, като ГПР за ипотечните заеми лева спада с 0,06 пр. п. до 3,92%, а по тези в евро нараства с 0,04 пр. п. до 4,06%.

Домакинствата у нас продължават да теглят все повече потребителски заеми, показват още данните на БНБ. Общият им обем достига близо 8,8 милиарда лева в края на юли, което е с 15% повече както на месечна, така и на годишна база. Значително по-скромно е нарастването при кредитите за бизнеса – 3,2 на сто на годишна база.

Бизнесът обаче е взимал кредити с по-висока лихва през юли спрямо предходния месец. За суми до 1 млн. евро, договорени в евро, средната лихва вече е 3,16% при 3,09% месец по-рано. За заем над 1 млн. евро, договорени в лева тя е 3,88% и нараства с 1,88 пр. п. спрямо юни 2018 г.

За сметка на това фирмите спестяват много повече, отколкото домакинствата, въпреки продължаващия спад на лихвите.

За влоговете на бизнеса средната лихва вече е 0,17% за сметки в лева и 0,21% - в евро. Минимално покачване има на лихвите върху депозитите за домакинствата, които са 0,19% за влогове в лева и 0,22% - в евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси